Burse - Fonduri mutuale

EXCLUSIV ZF: Pregătiţi-vă banii: în iunie ar urma să înceapă vânzarea de acţiuni Hidroelectrica în cea mai aşteptată ofertă de listare din istoria Bursei de Valori Bucureşti

EXCLUSIV ZF: Pregătiţi-vă banii: în iunie ar urma să...

Autor: Liviu Popescu

25.04.2023, 20:55 27619

Cea mai aşteptată ofertă de vânzare de acţiuni din istoria post-decembristă a Bursei de Valori Bucureşti, prin care Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al României, va intra la tranzacţionare, urmează să înceapă în prima parte a lunii iunie, susţin mai multe surse ale Ziarului Financiar.

Astfel, pe parcursul mai multor zile din luna iunie 2023, cel mai probabil în jur de 10-18 zile, oferta publică iniţială (IPO) a Hidroelectrica va fi lansată la Bursa de Valori Bucureşti, adică investitorii vor putea subscrie acţiuni la o companie care în 2022 a avut afaceri de 9,1 mld. lei şi un profit net de 4 mld. lei, adică o marjă de profitabilitate de 44%.

Sursele ZF nu au putut menţiona pentru moment care va fi pachetul de acţiuni scos la vânzare, dacă va fi 10% sau deţinerea integrală de 20% a Fondului Proprietatea. Pe baza deţinerii de 20%, oferta Hidroelectrica este evaluată la aproximativ 2 miliarde de euro şi are astfel şanse destul mari să depăşească recordul Electrica, respectiv 444 mil. euro, din 2014.

În funcţie de evaluare şi de interesul investitorilor, Hidroelectrica ar putea chiar să doboare recordul din Europa de Est pentru cea mai mare IPO, deţinut momentat de Allegro, “eMag” al Poloniei, cu 2,3 mld. euro în toamna lui 2020.

La începutul lunii martie ZF a scris că 80 de persoane, printre care bancheri, avocaţi, consultanţi tehnici şi financiari, lucrează în birourile de la Londra şi Bucureşti pentru documentaţia aferentă listării.

Circa 60 dintre aceştia sunt avocaţi şi bancheri din consorţiul de intermediere de la bănci de calibru precum Citi, JPMorgan, Jefferies, Bank of America, UniCredit, dar şi de la Bucureşti precum BT CP, Erste, Wood, Swiss Capital. Alte aproximativ 20 de persoane sunt consultanţii tehnici şi financiari ai ofertei.

Sindicatul de intermediere, băncile, companiile, brokerii şi toţi cei implicaţi în IPO-ul Hidroelectrica ar putea primi aproximativ 80 milioane de euro, potrivit unei analize ZF care a ţinut cont de costurile de consultanţă pentru precedentele de listări de la BVB pe baza valorii totale a ofertei.

Fondul Proprietatea va încasa banii de pe urma listării, pe care spune că îi va distribui către investitori, inclusiv Ministerul Finanţelor, dar cel mai mult fonduri de pensii Pilon II. Nici statul român, care are 80% din Hidroelectrica, şi nici compania nu vor lua niciun ban.

Documentaţia la care lucrează circa 80 de persoane constă în întocmirea prospectului de listare, istoricul financiar al companiei, stabilirea de alocare a tranşelor între retail şi instituţionali, evaluarea şi preţul companiei, şi cel mai probabil va avea în jur de 400-500 de pagini. 

Spre comparaţie prospectul Electrica, cea mai mare listare de până acum de la BVB, de 1,95 mld. lei în 2014, are 512 pagini. Cel al Digi 670 de pagini, One United 192 de pagini, TTS 276 de pagini.

Practic acesta este cel mai important pas în pregatirea unei listări întrucât este prima interacţiune între un investitor şi compania respectivă, o disecare a situaţiei financiare şi a planurilor pe mai departe.

 

► Viitorii pensionari, cumpărători de calibru

Opt milioane de salariaţi, adică cei care contribuie lunar cu 3,75% din venitul brut pentru administrarea privată a economiilor de bătrâneţe, ar putea deveni al doilea cel mai mare acţionar al Hidroelectrica după Ministerul Energiei pe fondul unei modificări legislative care dublează expunerea pe care Pilonul II o poate lua la compania de stat.

Iar asta pentru că legislaţia a fost schimbată recent iar fondurile pot investi într-o singură companie până la 10% din valoarea activelor acestora, faţă de 5% cât era până acum. Astfel a fost majorată atât investiţia din oferta publica iniţială (IPO) cât şi deţinerea din companie.

Prin legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 174/2022, iniţiată pe finalul anului trecut de Autoritatea de Supraveghere Financiară, se arată printre altele că limita este majorată de la 5% la 10% dar doar în respectiva societate statul român are o deţinere mai mare sau egală de 50%.

Cu alte cuvinte, cel puţin la nivel teoretic, fondurile P2 pot lua 90% din IPO, faţă de 40% cât era prin limita de 5%, şi pot ajunge să deţină 18% din Hidroelectrica, faţă de aproape 8% cât ar fi fost de exemplu anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO