Burse - Fonduri mutuale

Există potenţial de creştere, dar investitorii stau cu ochii pe pieţele externe

Există potenţial de creştere, dar investitorii stau cu ochii pe pieţele externe

Autor: Stefan Musgociu

15.08.2011, 00:04 362

Bursa a crescut vineri cu 4,73%, susţinută de reve­ni­rea pieţelor externe, însă se plasează cu 8,5% sub nivelul din joia tre­cută, cu o zi înainte de startul vola­tili­tăţii ridicate determinat de retro­gra­da­rea ratingului SUA de către agenţia Stan­dard & Poor's. Piaţa de la Bucureşti a încheiat o săptămână în care cotaţiile au fluctuat de la o zi la alta, urmând linia marilor burse internaţionale, însă ampli­tu­dinea oscilaţiilor a fost mult mai mare.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 4,59%, iar titlurile companiilor din sec­torul energetic au dus indicele BET-NG cu 4,85% peste nivelul de la finalul se­siunii precedente.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 5,59%.

Creşterea pieţei s-a reflectat şi în linia indicelui extins al bursei BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclu­siv SIF-urile şi Fondul Proprie­tatea. Indicele a urcat cu 4,77%.

Creşterea consistentă de vineri a aco­perit doar parţial pierderile din şedinţele precedente, astfel că la finalul sesiunii indicele compozit al BVB (BET-C) era cu 8,5% sub nivelul de joia trecută.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasează cu 8,8% sub nivelul de joia trecută, iar indicele BET-FI al titlurilor SIF-urilor şi al acţiunilor FP este cu 14,7% mai jos.

Volatilitatea ridicată de pe burse a determinat autorităţile de reglementare a pieţelor de capital din Franţa, Italia, Spania şi Belgia să interzică de vineri vânzările în lipsă pentru acţiunile unor companii din sectorul financiar. Decizia a temperat pentru moment agitaţia de pe pieţele externe şi, indirect, şi de la Bucureşti.

"Au decis suspendarea short-selling-ului (vânzarea în lipsă - n.red.), dar cauza scăderilor nu este neapărat asta. Cel mult se pot opri aceste scăderi pe un termen foarte scurt, dar dacă vor apărea alte zvonuri sau ştiri negative, atunci căderile vor continua", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest Marcel Murgoci.

Puţinii investitori care au intrat vineri la tranzacţionare la BVB au urmat încă din primele minute linia ascendentă a pieţelor din SUA, care au încheiat ziua de joi în creştere cu până la 4,7%.

"Pe term mediu şi lung mă aştept la o creştere a pieţei noastre, dar problema este că încă se tranzacţionează cu ochii pe bursele externe, iar până nu se liniştesc la ei apele, nu vom vedea nici la noi o altă situaţie. Abia atunci rezult­a­tele financiare anunţate în ultimele zile de companiile de la BVB vor cântări mai mult în luarea unei decizii de investire sau de dezinvestire", a mai spus Murgoci.

Revenirea bursei s-a produs însă pe volume reduse de tranzacţionare, în valoare cumulată de 44,3 mil. lei (10,3 mil. euro), cu 46% sub lichiditatea şedinţei anterioare.

Bursele europene au încheiat şedinţa de vineri cu creşteri puternice (FTSE plus 3%, CAC 40 plus 4%, DAX plus 3,5%), în timp ce indicii americani Dow Jones şi S&P500 au crescut cu 1,13%, respectiv 0,5%. Azi, 15 august, Bursa de la Bucureşti este închisă datorită sărbătorii legale a Adormirii Maicii Domnului. Tranzacţionarea va fi reluată marţi 16 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO