Burse - Fonduri mutuale

Exporturile au alimentat afacerile Apcarom Buzău

Exporturile au alimentat afacerile Apcarom Buzău

Autor: Ioana Tudor

04.02.2015, 00:03 155

Producătorul de material rulant Apcarom Buzău (APC) a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 123,2 milioane de lei, în urcare cu 5,7% comparativ cu anul 2013. Exporturile şi contractele pentru reabilitarea Cori­dorului IV de Tran­sport Pan-Euro­pean au alimentat bu­sinessul com­pa­niei.

„Rezultatele în­re­gistrate anul trecut au fost susţi­nute de o evoluţie mai bună pe piaţa internă, graţie contractelor pentru reabilitarea Co­ridorului IV Pan-European, precum şi de creş­terea livrărilor pe pieţele străine. Com­pania a intrat la export şi pe seg­mentul aparatelor de tram­vai”, a afir­mat pentru ZF Marius Adăscăliţei, directorul economic al companiei.

Profitul net al companiei s-a majorat de 2,4 ori, la 11,5 milioane de lei, în urma dublării profitului operaţional.

Anul trecut, Apcarom a trimis pe pieţele străine jumătate din producţie, în timp ce în 2013 pon­derea era de sub 30%. Principalele pieţe de export ale companiei sunt Polonia, Croaţia, Turcia, precum şi Rusia, Belgia şi Germania. Pentru acest an compania are în plan o investiţie de 3 mil. euro în creşterea ca­pa­cităţii de pro­duc­ţie a aparatelor de cale pentru tramvai.

„Am depus o cerere de finanţare cu fonduri europene pentru un proiect care vizează creşte­rea capacităţii de pro­ducţie a aparatelor de tramvai şi aşteptăm unda verde a autorităţii de management”, a mai spus directorul.

Potrivit acestuia, compania îşi propune o creştere cu 10% a cifrei de afaceri anul acesta. Apcarom Buzău este deţinută de grupul austriac Voestalpine VAE, cu 95,2% din capitalul social.

Austriecii vor să preia restul de 5,6 milioane de acţiuni care le lipsesc pentru a avea întregul control al producătorulul de material rulant şi oferă minoritarilor 4,2 mil. lei în schimbul deţinerilor lor. Acţiunile APC au scăzut ieri cu până la 1,3%, la o cotaţie de 0,72 lei/unitate. Compania are o capitalizare de 87,4 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO