Burse - Fonduri mutuale

Expunerea României în indicii MSCI Frontier IMI creşte de la 1 iunie prin includerea a două noi companii listate la Bursa de Valori Bucureşti: Nuclearelectrica şi One United Properties

Expunerea României în indicii MSCI Frontier IMI creşte...

Autor: Tibi Oprea

30.05.2023, 18:41 840

Acţiunile companiei Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România şi de combustibil aferent tehnologiei utilizate CANDU 6, şi One United Properties (ONE), unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari de proiecte sustenabile rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din ţară, vor fi incluse, începând cu 1 iunie 2023, în indicii MSCI Frontier IMI, conform anunţului făcut public joi de către furnizorul de indici MSCI.

Cele două companii vor creşte astfel prezenţa României în indicii MSCI Frontier IMI la 11 companii, alături de Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, Electrica, Medlife, OMV Petrom, SNGN Romgaz, Teraplast, Transelectrica şi Transgaz.

Acţiunile vor fi incluse în indicii MSCI Frontier Markets şi MSCI România. Nuclearelectrica este una dintre primele două companii incluse în indicii FTSE Global All Cap, prin promovarea României la statutul de piaţă emergentă în 2020, de către FTSE Russell. Acţiunile companiei sunt incluse şi în BET, indicele principal al pieţei din România, precum şi în BET-TR, BET-TRN, BET-XT, BET-XT-TR, BET-XT-TRN, BET-BK, BETPlus, BET-NG, respectiv ROTX. La finalul zilei de tranzacţionare din data de 30 mai, capitalizarea companiei era de 15,5 miliarde de lei.

Acţiunile One United Properties, companie listată la Bursa de Valori Bucureşti din 12 iulie 2021, vor fi incluse în indicii MSCI Frontier Markets Small Cap şi MSCI Romania Small Cap. Acestea sunt incluse şi în indicii FTSE Global All Cap dedicaţi Pieţelor Emergente încă din 22 noiembrie 2021. Acţiunile companiei sunt incluse şi în BET, indicele principal al pieţei din România, precum şi în indicii BET-TR, BET-TRN, BET-XT, BET-XT-TR, BET-XT-TRN, BET-BK, BETPlus, respectiv ROTX. Capitalizarea companiei la data de 30 mai 2023 este de 3,55 miliarde de lei.

MSCI este unul dintre liderii în furnizarea de indici de referinţă la nivel global. În prezent, România este încadrată de către MSCI ca Piaţă de Frontieră. Listarea la bursă a companiei Hidroelectrica - lider în producţia de energie electrică si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional va creşte oportunitatea de promovare a României de către MSCI la statutul de Piaţă Emergentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO