Burse - Fonduri mutuale

Fărădelegile de pe Wall Street: 7 ani, 156 de cazuri şi doar puţine condamnări

Fărădelegile de pe Wall Street: 7 ani, 156 de cazuri...

Autor: CătăIina Apostoiu

27.05.2016, 00:00 434

Procedurile juridice iniţiate împotriva unor angajaţi bancari individuali sunt rare, iar autorităţile întâmpină dificultăţi în câştigarea cazurilor, scrie Wall Street Journal. Gary Heinz este puţin cunoscut pe Wall Street, însă acesta aparţine unui club select. În 2013, fostul angajat al UBS Group a fost condamnat la închisoare sub acuzaţii de manipulare a ofertelor legate de piaţa obligaţiunilor municipale. Acesta aşteaptă să fie eliberat în iulie. Cazul său este însă unul foarte rar. Wall Street Journal a analizat 156 de cazuri penale şi civile înaintate de Departamentul de Justiţie, SEC şi Commodity Futures Trading Commission împotriva a 10 din cele mai mari bănci de pe Wall Street din 2009. În 81% din cazurile respective, niciun angajat individual nu a fost identificat sau acuzat. Un număr total de 47 de angajaţi ai băncilor au fost puşi sub acuzare în aceste cazuri. Numai unul era membru de board. Majoritatea bancherilor puşi sub acuzare au pledat vinovaţi pentru acuzaţii penale sau au ajuns la înţelegeri în cazuri civile, plătind în medie 61.000 de dolari. Din cele 11 persoane care au fost judecate sau audiate, şase au fost găsite nevinovate sau şi-au văzut cazul anulat. Astfel, au rămas cinci angajaţi bancari împotriva cărora guvernul a avut câştig de cauză.

Printre aceştia se numără Heinz. Există o mulţime de explicaţii posibile pentru numărul mic de cazuri în care autorităţile au ieşit învingătoare. În primul rând, comportamentul instituţional din timpul şi de după criza financiară nu a fost în mare parte contrar legii, spun oficialii. Chiar şi atunci când guvernul a putut dovedi caracterul ilegal al unor activităţi, acestea au avut rar legătură cu oficialii de top ai băncilor. Legislatorii, susţinătorii consumatorilor şi alţii critică lipsa acţiunilor de urmărire în justiţie pentru delicte comise în urma crizei financiare. Există puţine date care compară situaţia cazurilor iniţiate împotriva băncilor cu cele lansate împotriva altor tipuri de companii.

Un studiu, realizat de Brandon Garrett, profesor de drept la University of Virginia, a analizat acordurile de toate tipurile încheiate cu Departamentul de Justiţie în perioada 2001-2015 pentru anularea acuzaţiilor de natură penală. Concluzia: în numai o treime din cazuri au fost puse sub acuzare persoane individuale. În toamna anului trecut, Departamentul de Justiţie şi-a reînnoit eforturile de a pune sub acuzare persoane individuale în cazuri în care sunt implicate companii. „Eforturile vin probabil prea târziu pentru a face o diferenţă în cazurile care derivă din criza financiară”, spune Jed S. Rakoff, un judecător care a criticat dur lipsa de acuzaţii aduse executivilor în cazurile importante iniţiate împotriva băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO