• Leu / EUR4.8849
  • Leu / GBP5.8119
  • Leu / USD4.8018
Burse - Fonduri mutuale

Faxul buclucas: Trebuie sa faca Adamescu oferta de preluare la Flamingo?

Faxul buclucas: Trebuie sa faca Adamescu oferta de preluare la Flamingo?

Faxul de pe care firma Midfair Management Services SRL a trimis catre BVB notificarea privind preluarea pachetului de 22% din Flamingo apartine firmei Nova Trade, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu. Raportarea se gaseste la adresa: http://www.bvb.ro/Infocont/RaportariActionari/BSE/FLA160909.pdf

08.10.2009, 00:00 56

Familia Adamescu ar putea fi obligata sa deruleze o ofertapublica de preluare obligatorie a retailerului electroIT FlamingoInternational (FLA), daca se dovedeste ca detine peste 33% dinactiunile companiei.

Omul de afaceri Dan Adamescu a preluat in septembrie conducerearetailerului electroIT Flamingo International (FLA), numindu-l pefiul sau, Alexander Adamescu, in functia de presedinte alConsiliului de Administratie, insa detine in mod oficial doar 17,5%din companie, prin intermediul Nova Trade.

Schimbareaa avut loc insa la doar o zi dupa ce fondul de investitii americanQVT si-a vandut participatia de 22% catre firma Midfair ManagementServices SRL, controlata de un offshore din Cipru. Firma are sediulla etajul cinci din magazinul Unirea, controlat tot de Adamescu. Pepiata exista speculatii ca in spatele noului actionar se aflafamilia Adamescu, insa actionariatului firmei cipriote, MidfairLimited, nu este public.

Pe de alta parte, faxul prin care Midfair Management Services anotificat Bursa de Valori Bucuresti privind preluarea participatieide 22% din Flamingo apartine firmei Nova Trade, dupa cum se poatevedea in anuntul postat pe Bursa.

"Firma repectiva nu are nicio legatura cu noi", a declaratpentru ZF Dan Adamescu.

Care e pozitia CNVM

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a initiat oancheta privind tranzactiile derulate in ultimele luni cu actiuniFlamingo si incearca sa afle cine controleaza firma offshore dinCipru, Midfair Limited, potrivit unei declaratii a comisaruluiClaudia Sava aparuta in cotidianul "Financiarul".

CNVM nu a raspuns pana ieri la intrebarile ZF pe aceasta tema.Comisarii contactati de ZF nu au dorit sa comenteze.

Potrivit legislatiei, o persoana care preia peste 33% dinactiunile unei companii listate este obligata ca in termen de doualuni de la depasirea pragului sa lanseze o oferta publica depreluare obligatorie pentru participatiile celorlalti actionari.Prevederea se aplica atat in cazul detinerilor directe, cat si alcelor indirecte.

Nova Trade, firma lui Adamescu, si Midfair Management Servicesdetin cumulat aproape 40% din actiunile Flamingo, astfel ar fiobligate sa lanseze oferta de preluare, daca se dovedeste ca suntcontrolate de aceeasi persoana. Identitatea actionarilor firmelorinregistrate in Cipru este insa protejata prin lege, deci misiuneaCNVM in acest caz este dificila.

Ceilalti actionari semnificativi ai Flamingo sunt Dragos Cinca,fondatorul companiei, care detine direct si prin intermediul firmeiNeole Limited din Cipru 27,2% din actiuni, si Alexandru Ion Tiriac,fiul miliardarului Ion Tiriac, cu 5,1% din actiuni. Emisiunea deobligatiuni ar putea schimba din nou actionariatul Flamingo.Compania pregateste lansarea unei emisiuni de obligatiuniconvertibile in actiuni in valoare de aproape 7 mil. euro, ca partea planului de recapitalizare.

Obligatiunile vor putea fi subscrise de actionarii inregistratila data de 2 septembrie, inainte ca fondul QVT sa-si vandaparticipatia catre Midfair, astfel ca si QVT va avea dreptul sasubscrie 22% din obligatiuni. Obligatiunile vor putea ficonvertite, teoretic, la o luna de la emisiune, fiecare obligatiunereprezentand 5 actiuni noi, astfel ca actionariatul ar putea suferidin nou modificari semnificative, iar participatia cumulata a NovaTrade si Midfair Management Services (care nu are drept desubscriere) ar putea fi diluata sub pragul de 33%, disparand astfelobligativitatea lansarii ofertei de preluare.

Lansarea emisiunii de obligatiuni este conditionata insa denegocierile pe care actionarii si conducerea Flamingo le poarta inprezent cu bancile care finanteaza compania.

Adamescu: Saptamana asta sper sa finalizam discutiile cubancile

Conducerea si actionarii Flamingo au purtat in ultimele luninegocieri intense cu bancile pentru reinnoirea liniilor de credit,dar si cu furnizorii si proprietarii de spatii comerciale, invederea relansarii companiei, dupa ce vanzarile Flamingo au scazutcu 40% in primul semestru, iar compania a acumulat cele mai maripierderi de la listare.

Finalizarea negocierilor cu bancile a ramas in sarcina noiiconduceri, respectiv a familiei Adamescu.

"Sper ca saptamana aceasta sa finalizam negocierile", a declaratDan Adamescu.

Flamingo International a convocat pentru inceputul luniinoiembrie o noua adunare generala a actionarilor, in cadrul careiase va alege noua componenta a Consiliului de Administratie, care vafi influentata tot de intelegerea pe care compania o va incheia cubancile.

Actiunile Flamingo se tranzactionau ieri la 0,0345 lei,capitalizarea companiei fiind de 6,3 mil. euro.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8849
Diferență: 0,0369
Ieri: 4.8831
Azi: 4.8018
Diferență: -0,328
Ieri: 4.8176
Azi: 5.8119
Diferență: 0,3159
Ieri: 5.7936
Azi: 5.0503
Diferență: -0,3984
Ieri: 5.0705