Burse - Fonduri mutuale

FED aruncă paie pe foc: Rezerva Federală se pregăteşte să accelereze creşterile de dobânzi pentru a face faţă inflaţiei galopante. Anunţul vine în condiţiile în care investitorii deja erau speriaţi de zvonurile de recesiune din SUA

FED aruncă paie pe foc: Rezerva Federală se...

Autor: Ştefan Stan

14.06.2022, 11:04 3057

 Rezerva Federală urmează să discute în această săptămână dacă să mărească ritmul de înăsprire monetară în faţa înrăutăţirii inflaţiei, scrie FT. 

Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă se va reuni marţi pentru o şedinţă de două zile, la doar câteva zile după ce două rapoarte economice au sugerat că presiunile asupra preţurilor au devenit mai necruţătoare decât se aştepta.

Înainte de datele de vineri - care au arătat că preţurile au crescut cu încă 1% în luna mai faţă de luna precedentă, iar consumatorii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi că inflaţia ridicată va rămâne o problemă pentru mai mult timp - Fed a semnalat că este gata să aprobe o a doua creştere consecutivă a ratei dobânzii cu jumătate de punct. Ar fi pentru prima dată din 1994 încoace când banca centrală americană optează pentru o astfel de majorare a ratelor la două şedinţe consecutive.

Dar o altă măsură utilizată ultima dată în 1994 este, de asemenea, probabil să fie luată în considerare acum: creşterea ratelor cu 0,75 puncte procentuale.

Pieţele au luat în calcul pe deplin acest rezultat, în urma unui raport al Wall Street Journal care a sugerat că oficialii vor discuta această posibilitate în această săptămână. Economistul-şef al JPMorgan, Michael Feroli, a ridicat apelul băncii pentru următoarea şedinţă la o creştere de 0,75 puncte procentuale.

Krishna Guha, vicepreşedinte la Evercore, a declarat că o astfel de mişcare "nu este ceea ce credem noi că este politica optimă şi, separat, nu este, în opinia noastră, bună pentru pieţe", care au fost afectate luni de temerile tot mai mari privind inflaţia.

Economiştii se luptă cu ceea ce va urma dincolo de şedinţă, în condiţiile în care banca centrală se confruntă cu mai multe şocuri inflaţioniste care au ridicat îndoieli cu privire la faptul că se mişcă suficient de rapid pentru a aborda ceea ce devine deja o problemă greu de rezolvat.

Fed s-a angajat să se îndrepte "rapid" către un cadru neutru - unul care nu stimulează şi nici nu încetineşte creşterea - deşi preşedintele Jay Powell a recunoscut recent că acest prag "nu este ceva ce putem identifica cu precizie". Mai degrabă, el a promis să continue să facă presiuni până când vor exista dovezi "clare şi convingătoare" că inflaţia se va tempera.

Bancherii centrali din SUA îşi vor transmite previziunile privind traiectoria politicii economice într-un "dot plot" actualizat, care va fi publicat miercuri şi care prezintă proiecţiile individuale privind ratele dobânzilor ca parte a unui set mai larg de estimări privind perspectivele economice. În cel mai recent set de proiecţii, publicat în martie, înalţii oficiali au estimat o rată de politică monetară de referinţă de 1,9% până la sfârşitul anului şi de 2,8% în 2023.

De asemenea, factorii de decizie politică urmează să publice previziuni actualizate privind inflaţia, creşterea şi şomajul, care se aşteaptă să reflecte recenta recunoaştere a lui Powell că măsurile necesare pentru a domoli presiunile asupra preţurilor vor duce la "unele dureri".

Economiştii au contestat estimările din luna martie, care sugerau o mişcare redusă a ratei şomajului de la nivelurile istorice scăzute, chiar dacă politica a devenit semnificativ mai strictă.

De atunci, Powell a recunoscut că rata şomajului va creşte probabil "cu câteva ticuri" şi că banca centrală ar putea fi capabilă să obţină doar o aterizare "mai moale" pentru economie - un mesaj pe care Gargi Chaudhuri, şeful strategiei de investiţii iShares pentru America la BlackRock, l-a recunoscut: "Nu putem merge cu toate armele acum, fără să avem unele repercusiuni".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO