Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Acţiunile Antibiotice Iaşi, plus 20% în ultima săptămână. Broker: Compania a surprins plăcut şi la raportarea pe T1/2024

Finanţe personale. Acţiunile Antibiotice Iaşi, plus...

Autor: Liviu Popescu

12.06.2024, 00:07 924

Acţiunile companiei de stat Antibioice Iaşi (ATB), principalul producător de medicamente din România, se tranzacţionează la un maxim istoric şi în creştere cu 20% la aproape o săptămână după ce ministrul Câciu a anunţat că Antibiotice va primi o finanţare de 100 mil. euro din fonduri europene pentru două noi fabrici de medicamente critice. Spre comparaţie, indicele BET a urcat cu 0,4% în ultima săptămână.

Acţiunile ATB se tranzacţionau marţi după-amiază la 2,67 lei pe unitate, în creştere cu 3,5% faţă de şedinţa precedentă şi cu 20% faţă de şedinţa din 5 iunie, când preţul era de 2,19 lei pe unitate.

Compania a câştigat aproximativ 300 mil. lei în capitalizare într-o săptămână la 1,7 mld. lei.

„Se pare că anunţul investiţiilor nerambursabile din fonduri europene a crescut interesul pentru acţiunile ATB în ultima săptămână. Cel mai probabil, investitorii se aşteaptă ca aceste proiecte să ajute compania pe termen lung, cele 100 de milioane de euro fiind o sumă considerabilă pentru companie. De altfel, nu trebuie să uităm că Antibiotice a surprins plăcut şi la raportarea trimestrială, cu un profit aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring. Acţiunile ATB se tranzacţionează la un multiplu P/E (price earning ratio –nred) de 18,5 ori profitul net. 

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro