Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Acţiunile Premier Energy închid prima zi la BVB la un preţ în creştere cu 8,5% peste cel din ofertă

Finanţe personale. Acţiunile Premier Energy închid...

Autor: Liviu Popescu

29.05.2024, 00:07 642

Acţiunile Premier Energy (simbol bursier PE), distribuitor şi furnizor de gaze naturale şi electricitate la care fondul ceh de investiţii Emma Holding – controlat de antreprenorul Jiri Smejc -  are o deţinere de 71,25%, au debutat pe 28 mai 2024 la Bursa de Valori Bucureşti la un preţ superior celui din ofertă.

Astfel, acţiunile PE au închis şedinţa de tranzacţionare de marţi la 21,15 lei, comparativ cu preţul final din ofertă de 19,5 lei, respectiv 18,5 lei pentru investitorii care au subscris în primele trei zile şi au beneficiat de discount de 5%. Cu alte cuvinte, cei care au vândut marţi au putut marca un profit de 8% sau 14% pe acest emitent.

Potrivit datelor BVB, lichiditatea de marţi a fost de 47 mil. lei. Compania a intrat la cota bursei la o evaluare de 2,64 mld. lei, faţă de cea de 2,4 mld. lei stabilită în prospect. Pe baza rezultatului net din 2023, de 394 mil. lei, multiplul P/E (price earning ratio – raport capitali­zare/preţ) este de 6,7 ori.

Compania a atras 695 mil. lei de la investitori într-o săptămână în cea mai mare ofertă publică iniţială antreprenorială (initial public offering – IPO) de la listarea Digi din 2017 încoace, arată datele agregate de ZF. Atunci, IPO-ul Digi a strâns 944 mil. lei. Oferta Premier a fost intermediată de brokerul Wood&Company.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24