Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Banca Transilvania are depozite mai mari cu 10 mld. euro decât creditele, dar vrea 1 mld. euro de la investitori. De ce? Răspunde Omer Tetik, CEO

Finanţe personale. Banca Transilvania are depozite mai...

Autor: Liviu Popescu

08.10.2022, 20:16 14022

Cu un sold al depozitelor de 111 mld. lei (22 mld. euro) şi unul al creditelor de 62 mld. lei (12,4 mld. euro), aşadar o poziţie confortabilă de lichiditate, Banca Transilvania (simbol bursier TLV) vrea să atragă până la 1 mld. euro prin emisiuni de obligaţiuni neconvertibile în acţiuni. Dacă banca este supralichidă, de ce se finanţează de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti?

Întrucât, după cum spune Omer Tetik, CEO al celei mai mari bănci din România, într-un interviu pentru ZF, finanţarea este necesară pentru menţinerea continuă a unui nivel optim de fonduri proprii eligibile (minimum requirements for own funds and eligiable liabilities - adică faimoasele cerinţe MREL), iar îndeplinirea acestor cerinţe nu se poate realiza cu depozitele populaţiei, care sunt garantate de Fondul de Garantare.

Desigur, prin atragerea acestor finanţări, Banca Transilvania îşi va continua strategia de business prin susţinerea economiei, companiilor şi antreprenorilor.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO