Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Bursa 2007 vs 2020: marile companii listate au intrat la apă, dar noile listări au apropiat BET de maximul istoric. Petrom a scăzut cu 10 mld. lei din 2007 încoace, iar BRD şi Transelectrica s-au înjumătăţit ca valoare de piaţă. Banca Transilvania a urcat de patru ori

Finanţe personale. Bursa 2007 vs 2020: marile companii...

Autor: Liviu Popescu

01.02.2020, 19:11 2607

Petrom, BRD, Transelectrica şi Banca Transilvania sunt şi în prezent în BET.

Cum Bursa românească este în pre­zent la cel mai ridicat nivel din toamna anului 2007 încoace şi mai are nevoie de doar 7% pentru a doborî maximul istoric din 24 iulie 2007, când indicele principal BET era la circa 10.810 puncte, Ziarul Financiar a realizat o analiză comparativă între structura companiilor din BET de acum şi cea de atunci.

Concluziile sunt că deşi unele dintre cele mai mari companii din structura indicelui, pre­cum OMV Petrom, Transelectrica, BRD, şi-au di­minuat capitalizarea, în cazul ultimelor două fiind vorba chiar de înjumătăţire, noile intrări, precum în special companii private care au diversificat opţiunile de investiţii, dar şi di­na­mi­ca pozitivă a Băncii Transilvania, au deter­mi­nat ca BET să recupereze scăderile din criză iar în ultimiul an să tureze motoarele. Şi nu doar bursa a accelerat, ci şi aşteptările inves­titorilor ca recordul din vara anului 2007 să fie doborât în perioada următoare.

„Astfel, deşi are parte la momentul actual de o lichiditate destul de fragilă, piaţa de capital din România a făcut paşi importanţi spre maturizare, oferind o mai mare stabilitate şi predictibilitate investitorilor, lucru dovedit şi de promovarea la statutul de piaţă emergentă secundară de către FTSE“, spune Radu Dăscălescu, cercetător economist al societăţii de brokeraj Tradeville.

Analiza ZF ia în calcul doar capitalizare companiilor şi nu randamentele cu care acestea şi-au remunerat investitorii.

OMV Petrom (SNP), liderul din BET în termeni de capitalizare atât acum cât şi în 2007, a scăzut cu 10 miliarde de lei ca valoare de piaţă din 2007 încoace, de la 34 miliarde de lei, adică de la un preţ de 0,6 lei pe acţiune la 24 miliarde de lei, adică 0,43 lei pe acţiune, arată calculele realizate de ZF pe baza informaţiilor furnizate de Tradeville.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO