Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Bursa de la Bucureşti are cele mai ieftine acţiuni bancare din regiune

Finanţe personale. Bursa de la Bucureşti are cele mai...

Autor: Liviu Popescu

22.01.2019, 00:07 1288

Bursa românească are cele mai ieftine acţiuni bancare din rândul burselor din regiune în contextul în care rezultatele financiare îmbunătăţite pe 2018 şi prăbuşirea cotaţiilor din ultima perioadă de timp au trimis Banca Transilvania şi BRD la multipli de piaţă cu mult sub cei ai unor instituţii de credit mai tranzacţionate, precum Raiffeisen International, Erste Bank, OTP Bank.

De exemplu, BRD afişează un nivel al PER, utilizat pentru a caracteriza eficienţa plasamentului în acţiuni, de 5,1, Raiffeisen Viena de 6, OTP Bank de la Budapesta de 9,6, iar PKO din Varşovia de 13,1, potrivit datelor Reuters. Spre comparaţie, BRD avea în ianuarie 2018 un nivel al PER de 6,3.

Analiştii consideră că investitorii trebuie să ia în calcul, în scenariul de bază, posibilitatea că multiplii s-ar putea majora semnificativ în perioada următoare.

Iar această tendinţă vine în contextul în care băncile intră sub incidenţa ordonanţei 114 din 2018 care le taxează de patru ori pe an şi care le-ar putea înjumătăţi astfel profiturile.

Însă pot apărea şi alte variabile, care complică evaluarea precisă, printre care nivelul dobânzilor Robor, modalitatea şi ritmul de răspuns al băncilor la noua povară fiscală şi evoluţia economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO