Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Bursa românească încheie anul 2019 cu cel mai redus număr de investitori din ultimii zece ani: 53.550

Finanţe personale. Bursa românească încheie anul 2019...

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

06.03.2020, 09:46 830

Numărul de conturi active de tranzacţionare era la T3/2019 de 17.330.

Numărul conturilor de tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti era la finalul anului 2019 de circa 53.550 de conturi, în scădere cu 1% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente date ale Fondului de Compensare a Investitorilor.

„Datele raportate de membrii Fondului nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unu sau mai mulţi intermediari, astfel că numărul real de investitori poate fi mai mic“, se arată în raportul Fondului de Compensare.

Acest lucru înseamnă că bursa locală are mai puţin de 53.550 de investitori, atât cei care tranzacţionează activ, cât şi cei care au plasamente probabil pentru dividende, în contextul în care un investitor poate avea unu sau mai multe conturi de tranzacţionare.

Acesta este cel mai scăzut număr de când FCI publică aceste statistici, adică de cel puţin 10 ani, arată datele agregate de ZF.

„Nu cred că lipsa banilor este un motiv pentru scăderea numărului de investitori.  Cred că motivul principal este lipsa educaţiei financiare suficiente“, spune economistul Dragoş Cabat, care adaugă că oamenii, în special tinerii, ar fi trebuit să investească mai mult, având în vedere şi performanţa bursei locale, cât şi dividendele acordate de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO