Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Cea mai mare tranzacţie cu acţiuni Petrom de la privatizarea din 2004 încoace: 0,3% din companie

Finanţe personale. Cea mai mare tranzacţie cu acţiuni...

Autor: Liviu Popescu

21.11.2019, 00:08 3279
OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător local de petrol şi gaze, a înregistrat pe 20 noiembrie 2019 cea mai mare tranzacţie cu acţiuni la Bursa de la Bucureşti din 2004 încoace,  fiind schimbate de investitori aproximativ 172 milioane de acţiuni, arată datele agregate de ZF.

Astfel, 0,3% din capitalul social al Petrom, companie de 25 miliarde de lei capitalizare, pe primul loc la bursă, a schimbat miercuri proprietarii, ceea ce arată că marii investitori, de la fonduri Pilon II şi până la SIF-uri, dar şi acţio­nari străini, se dezmorţesc şi iau poziţii ferme în piaţa bursieră, reflectate şi prin valoarea tranzacţiilor. Aceste tranzacţii mari sunt asociate de obicei unor vânzări pe final de an de către managerii de fonduri în scopul marcării de profit, iar în cazul Petrom tranzacţia de ieri este susţinută şi de faptul că acţiunile SNP sunt cele mai subeva­luate din prima ligă bursieră şi în clasa­mentul celor mai performante în 2019.

Pentru a reflecta cât mai fidel apetitul investitorilor în şedinţa de miercuri, ZF a luat în calcul numărul de acţiuni tranzacţionate în contextul în care preţul unei acţiuni SNP a fluctuat puternic de la listare încoace, respectiv de la 0,04 lei în 2001 la circa 0,44 lei în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO