Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Doar 14 dintre cele mai valoroase 100 de companii sunt listate la Bursa de la Bucureşti

Finanţe personale. Doar 14 dintre cele mai valoroase 100...

Autor: Liviu Popescu

07.12.2020, 10:00 553

Doar 14 dintre cele mai valoroase 100 de companii din România, prezentate în cea mai recentă ediţie a anuarului ZF „100 Cele mai valoroase companii din România - ediţia 2020“, pu­bli­cat săptămâna trecută, sunt listate la bursa românească.

Cele 14 companii, în mare parte societăţi ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET, dar şi o SIF, au o valoare cumulată de 79 mld. lei, pe baza preţurilor de închi­dere din ultima şedinţă din octombrie 2020.

Spre comparaţie, cele mai valoroase 100 de companii din anuarul ZF, realizat în colaborare cu BT Capital Partners şi Veridio, au o valoare însumată de 422,6 mld. lei (86,7 mld. euro), ceea ce înseamnă că societăţile listate au o pondere de 18,7% din această valoare.

Cu alte cuvinte, 14% din cele mai mari 100 de companii din România au 19% din valoarea totală, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar. „Faptul că doar 14 companii din top 100 sunt listate arată că în continuare capitalul autohton reprezintă o proporţie încă redusă în acest top“, spune Horia Gustă, preşedinte al Asociaţiei Administra­torilor de Fonduri (AAF) şi director general al Certinvest.

„Pe de altă parte multe dintre companiile care fac parte din acest clasament sunt subsidiare ale unor grupuri internaţionale care sunt listate pe bursele din statele companiilor mamă.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO