Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Fondurile de acţiuni în 2019: de la un câştig de 32% la pierderi de 6%. Spre comparaţie, indicele BET-BK, referinţă pentru fondurile de acţiuni, s-a apreciat cu 30%

Finanţe personale. Fondurile de acţiuni în 2019: de la un câştig de 32% la pierderi de 6%. Spre comparaţie, indicele BET-BK, referinţă pentru fondurile de acţiuni, s-a apreciat cu 30%

Autor: Liviu Popescu

14.01.2020, 08:43 1314

Fondurile de acţiuni, instrumente de investiţii financiare cu expunere ridicată pe acţiuni şi prin urmare cu un nivel ridicat de risc, au înre­gis­trat în anul 2019 de la un ran­dament de 32% la pierderi de 6%, arată datele agregate de ZF din cel mai recent raport lunar al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Spre comparaţie, indicele BET-BK, referinţă pentru fondurile de acţiuni, s-a apreciat cu 30%.

Administratorii acestor fonduri investesc cea mai mare parte a activelor în acţiuni listate la Bursa de la Bucureşti, ceea ce înseamnă că evo­­luţia preţurilor acţiunilor este reflectată în mare parte în randamentul unui astfel de fond. Iar cum 2019 a fost cel mai bun an pentru bursa locală de la criză încoace, prin prisma evoluţiei indicelui principal, la fel şi fondurile de acţiuni au avut cel mai bun an din ultimii zece. Şi nu doar fondurile de acţiuni.

„Anul 2019 a fost un an excepţional pentru toate clasele de active. Fie că vorbim de preţul aurului, de indicii de obligaţiuni (în lei, euro sau dolari americani, suverane sau corpora­ti­ve) sau de indicii de acţiuni locali şi interna­ţio­nali, toţi aceştia au înregistrat creşteri susţinute“, spune Dragoşs Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management. 

Pentru a înţelege această evoluţie din 2019, Dragoş Manolescu menţionează că investitorii trebuie să se întoarcă la anul 2018, unul în care aproa­pe toate clasele de active au înregistrat corec­ţii iar bursa locală a fost lovită de Ordonanţa 114. „Astfel, am început anul de la o bază redusă, creşterile din primele luni ale anului având loc pe fondul modificării taxei pe acti­ve­le băncilor pentru ca la jumătatea anului mai multe ştiri pozitive să alimenteze evoluţia as­cen­dentă a indicilor de la BVB. Merită menţio­na­tă creşterea ponderii României în indicii MSCI Frontier Markets (ca urmare a promo­vă­rii Argentinei la statutul de piaţă emer­gentă), precum şi alegerile europarlamen­tare care au adus optimism în rândul investitorilor, aceaştia aşteptând ca cele mai multe prevederi negative ale OUG 114/2018 să fie reversate“. 

Analiza ZF ia în calcul fonduri de acţiuni cu administrare activă şi care investesc preponderent în acţiuni din structura indicelui principal BET. Analiza nu ia în calcul fondurile de tip index, care au performanţe mai ridicate pe o piaţă în creştere, dar şi riscuri mai mari.
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO