Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Pilonul II de pensii: scăderea Băncii Transilvania afectează 7 milioane de români, nu numai pe acţionarii direcţi

Finanţe personale. Pilonul II de pensii: scăderea...

Autor: Liviu Popescu

08.02.2019, 00:07 2767

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au investiţii de 7,1 miliarde de lei la bursa de la Bucureşti, echivalentul a 4,3% din capitalizarea acesteia, şi controlează pachete importante de acţiuni la emitenţi precum Banca Transilvania (12,3%), MedLife (17,8%), BVB (16,2%), potrivit celor mai recente date, cele de la finele S1/2018.

Analiştii consideră că Pilonul II reprezintă pilonul de bază al pieţei de capital din România în contextul în care cei şapte administratori sunt cumpărători naturali în oferte de listare şi asigură circa 15-20% din lichiditatea de la Bucureşti.

Fondurile Pilon II au bifat cele mai mari listări de la Bucureşti din ultimii ani, atât cele de stat, cât şi cele private, iar Ordonanţa 114 a Guvernului Dăncilă, care loveşte dur în pensiile private prin solicitarea unei sume de zece ori mai mare la capitalul social, „îngheaţă“ şi piaţa ofertelor publice de listare (IPO-uri).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO