♦ „Sumele minime necesare pentru tranzacţionarea instrumentelor cu venit fix diferă în funcţie de piaţă. De regulă, pentru piaţa din Frankfurt, valoarea nominală minimă este de 100.000 euro, iar decontarea poate fi făcută doar în euro“, spune Banca Transilvania.
Un investitor care vrea să cumpere titluri de stat denominate în euro sau dolari emise de statul român, aşa numitele eurobonduri şi prin care Ministerul Finanţelor a atras recent 4 mld. dolari de pe pieţele externe şi pentru care plăteşte chiar şi 7,6% pe an, poate face acest lucru prin intermediul unor servicii de brokeraj oferite de bănci, precum BRD, Banca Transilvania, BCR, Citi, având posibilitatea de achiziţie pe piaţa secundară, adică de pe bursele externe.
Suma minimă este condiţionată de cele mai multe ori de numărul de unităţi minime care pot fi achiziţionate de pe bursele unde ajung aceste titluri de stat, de exemplu în unele cazuri 100.000 de euro la Frankfurt, iar comisioanele pot ajunge şi la 60 de dolari pe tranzacţie.
Pentru persoanele fizice, plasarea de ordine se face pe piaţa secundară, adică acolo unde titlurile de stat sunt listate după emisiunile statului, în timp ce investitorii instituţionali (bănci, asigurători, fonduri de pensii, fonduri mutuale) pot participa direct pe piaţa primară. De asemenea investitorii se pot orienta şi către fondurile de obligaţiuni ale unora dintre aceste bănci, fonduri care investesc şi în aceste eurobonduri.