Burse - Fonduri mutuale

Finanţele au atras 1 mld. lei şi 278,7 mil.euro prin două licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat

Finanţele au atras 1 mld. lei şi 278,7 mil.euro prin...

Autor: Stefan Musgociu

23.01.2014, 17:12 271

La licitaţia pentru titluri de stat în lei investitorii şi băncile au depus ordine de subscriere de aproape 1,97 miliarde lei pentru certificatele de depozit cu maturitate la un an. Sumele subscrise la această operaţiune au fost aproape duble faţă de valoarea programată a licitaţiei, de 1 miliard de lei.

Trezoreria a acceptat să plătească un randament mediu de 2,03% pe an pentru aceste titluri, iar costul de finanţare maxim a fost de 2,07% pe an. La precedenta operaţiune pentru vânzare de certificate de trezorerie pe un an, organizată la mijlocul lunii decembrie, Finanţele au acceptat un randament mediu de 2,9% pe an.

Suma împrumutată prin licitaţia pentru obligaţiuni cu maturitate de cinci ani şi denominate în euro, de 278,7 milioane euro, este cu 39% mai mare faţă de valoarea programată, de 200 milioane euro. Ordinele de subscriere au însumat 772 milioane euro, fiind de aproape patru ori peste valoarea indicativă.

Randamentul mediu acceptat a fost de 3,18% pe an, iar cel maxim de 3,19% pe an.

Potrivit unei note transmise joi dimineaţă de ING Bank, analiştii băncii estimau că Ministerul Finanţelor Publice va accepta un randament maxim de 2,05% pentru titlurile în lei, nivelul fiind spre preţul minim din piaţa secundată pentru titluri similare.

Pentru obligaţiunile denominate în euro, analiştii băncii au anticipat un randament maxim uşor sub 3,05%.

"Suma relativ mare din plan (pentru lei - n.r.) nu ar trebui să reprezinte o problemă, dacă luăm în calcul faptul că în această lună scadenţează titluri cu maturităţi iniţiale de până la un an în valoare de aproape 3 miliarde lei. La cealaltă licitaţie de titluri de astăzi (...) anticipăm un rezultat pozitiv, având în vedere cele 500 milioane euro care vor fi eliberate în piaţă din rezervele în valută mâine (când începe o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii, care de vineri scad atât pentru pasivele în lei, cât şi în valută - n.r.). Ne aşteptăm ca randamentul maxim să fie uşor sub 3,05%, considerând o primă de lichiditate similară cu cea pentru eurobond-uri asemănătoare", au arătat analiştii ING Bank.

În acelaşi timp, analiştii Erste anticipau un randament de 2,1% plus/minus 0,05 puncte procentuale pentru certificatele de depozit în lei, iar pentru obligaţiunile denominate în euro aceştia au estimat un cost de 3,3% plus/minus 0,05 puncte procentuale.

Următoarea licitaţie din acest an pentru titluri de stat este programată luni, când Finanţele vor să împrumute 500 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitate de zece ani.

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitaţii pe piaţa internă pentru vânzare de titluri de stat în valoare de 4,03 miliarde lei şi 200 milioane euro, de aproape două ori mai mult decât titlurile care ajung la scadenţă în această lună, de 2,78 miliarde lei.

Ţinta a fost depăşită deja, Trezoreria împrumutând până acum 4,33 miliarde lei şi 278,7 milioane euro. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Statul a împrumutat anul trecut de pe piaţa internă 48,53 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,57 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase în lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea împrumutată în 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finanţările în valută au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO