Burse - Fonduri mutuale

Finanţele listează la BVB o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis după ce a atras 1 mld. lei de la investitori. Dobânzile ajung chiar şi la 8% pe an

Finanţele listează la BVB o nouă emisiune de titluri...

Autor: Cristina Bellu

22.09.2022, 10:40 2951

Ministerul Finanţelor anunţă că a atras 423,1 milioane lei si, respectiv, 120,6 milioane euro, (valori insumand putin peste 1 miliard lei – 206,6 milioane euro) prin a noua oferta primară de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, valoarea celor noua runde de finantare derulate in ultimii trei ani la BVB de catre Ministerul Finantelor a depasit 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

Titlurile de stat pot fi tranzactionate la BVB incepand de astăzi, 22 septembrie, in mod transparent, prin intermediarii autorizati.

„Investitia in titlurile de stat este o alternativa buna pentru romanii care isi doresc un randament mai bun pentru banii lor, dar inca nu au inceput sa investeasca si in actiuni. In contextul luptei bancilor centrale cu inflatia, prin majorarea dobanzilor cheie, ceea ce duce la scumpirea banilor, vedem cum din ce in ce mai multi romani cauta plasamente mai rentabile pentru banii lor”, spune Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Din 1 septembrie şi până pe 16 septembrie, micii investitori au alocat în medie zilnic circa 90 mil. lei pentru a cumpăra titluri de stat Fidelis în a noua emisiune pe care statul român a desfăşurat-o la Bursa de Valori Bucureşti, arată da­tele agregate de ZF din platformele brokerilor.

Spre comparaţie, precedenta emisiune Fidelis, de la finalul lunii iunie, a avut subscrieri de aproximativ 2 mld. lei.

„Ofertele primare periodice in cadrul Programului Fidelis sunt bine primite atat de catre investitorii care au mai accesat aceste instrumente, dar atrage si participanti noi cu fiecare emisiune lansata. Alaturi de diversificarea instrumentelor existente pe piata de capital, asiguram prin acest Program o parte din resursele financiare pentru acoperirea necesarului de finantare al statului roman pentru anul in curs”, explică Adrian Caciu, Ministrul Finantelor.

Din subscrierile totale de 1 mld. lei, circa 420 mil. lei au fost pe tranşa în lei cu scadenţa pe 3 ani, cea pentru care MFP plăteşte o dobândă record de 8% pe an. Celelalte două tranşe, ambele în euro, au avut subscrieri de 43 mil. euro (1,85% pe an pentru un an), respectiv 76 mil. euro (2,65% dobândă pe doi ani). 

„Fiecare IPO pentru titluri de stat Fidelis s-a incheiat cu succes, ceea ce demonstreaza ca piata de capital este un canal viabil de finantare atat pentru companiile antreprenoriale, cat si pentru stat, si investitorii pot disloca sume importante de bani atunci cand identifica oportunitati de investitii. Suntem convinsi ca investitorii vor fi si mai interesati in IPO-uri precum cele pe care intentioneaza sa le deruleze Fondul Proprietatea la Hidroelectrica si Salrom, ceea ce va atrage sume si mai mari in astfel de oferte”, spune Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

In cadrul acestei oferte, romanii au plasat peste 7.100 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie), precum si Alpha Bank Romania, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari).

De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin 9 participanti eligibili.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO