Burse - Fonduri mutuale

Finanţele publică Strategia pieţei de capital spre consultare. Printre obiective, îmbunătăţirea condiţiilor pentru listare, creşterea lichidităţii pe piaţa AeRO, creşterea rolului investitorilor instituţionali

Finanţele publică Strategia pieţei de capital spre...

Autor: Tibi Oprea

10.10.2022, 00:00 259

Ministerul Finanţelor a elaborat, în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Strategia naţională pentru dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2022-2026, proiect publicat spre consultare la rubrica Transparenţă Decizională.

„Scopul primordial al Strategiei a fost construcţia unui set de măsuri de reglementare care să asigure un cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital. Elementele de îmbunătăţire cuprinse în strategie vizează facilitarea accesului la finanţare, precum şi simplificarea regulilor existente şi reducerea incertitudinilor juridice. Piaţa de capital este o alternativă bună şi, sperăm noi, prin această Strategie, una mult mai accesibilă pentru asigurarea necesarului de finanţare din partea mediului privat”, spune Adrian Câciu, ministrul finanţelor.

Strategia a beneficiat de asistenţă tehnică acordată de Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi este conturată în jurul a nouă obiective: Îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital; Creşterea lichidităţii pe piaţa secundară; Promovarea, dezvoltarea şi creşterea unei pieţe active a IMM-urilor; Promovarea economiilor în rândul investitorilor persoane fizice; Creşterea rolului investitorilor instituţionali; Facilitarea finanţării pe termen lung prin mecanisme de piaţă; Susţinerea digitalizãrii şi a inovaţiei financiare; Susţinerea dezvoltării pieţei locale de capital privat (private equity) şi de capital de risc (venture capital); Stimularea investiţiilor verzi. Elaborarea Strategiei este pasul final dintr-un proces de trei etape, derulate pe parcursul a doi ani.

Prima etapă a constat în elaborarea de către OCDE unui raport privind caracteristicile cheie ale sectorului corporativ, accesul la finanţare şi starea actuală a pieţei de capital din România. Etapa a fost finalizată în februarie 2021, iar raportul de analiză a sectorului corporativ românesc a inclus şi o analiză detaliată a evoluţiei pieţelor de oferte publice primare şi secundare de capital privat şi a pieţelor de obligaţiuni corporative. În cea de-a doua etapă a fost prezentat Raportul diagnostic privind problemele structurale şi barierele semnificative în dezvoltarea pieţei de capital din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO