Burse - Fonduri mutuale

Fitch confirmă ratingul B plus pentru Autonom şi modifică perspectiva companiei de la negativ la stabil

Fitch confirmă ratingul B plus pentru Autonom şi...

Autor: Cristina Bellu

07.06.2021, 00:00 169

Fitch Ratings, una dintre primele trei agenţii globale de rating de credit, a menţinut ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) „B plus“ pentru Autonom Services, cea mai extinsă reţea de mobilitate din România, şi a revizuit perspectiva companiei de la negativă la stabilă.

„Am reuşit să ne îmbunătăţim performanţa în ochii unei agenţii independente şi am progresat de la o perspectivă negativă la una stabilă în doar un an, unul dintre cei mai provocatori de până acum pentru industria noastră" spune Marius Ştefan, cofondator al Autonom. Rezultatul noului rating a fost publicat de Fitch pe 3 iunie 2021, ca urmare a ratingului iniţial emis în data de 3 iunie 2020. În raport, Fitch a menţionat că ratingul stabil B plus al Autonom reflectă profilul de companie relativ mică, dar în creştere. Ratingul reflectă, de asemenea, contextul favorabil al pieţei din România, unde se observă o cerere tot mai crescută pentru serviciile de leasing operaţional.

„Evaluarea a luat în considerare profitabilitatea bună a Autonom în 2020, susţinută de un model de afaceri cu dependenţă limitată de închirierile pe termen scurt, o calitate bună a activelor şi o echipă de conducere experimentată. În plus, expunerea moderată la afaceri bazate pe turism şi trafic aerian a contribuit la reducerea vulnerabilităţii în cazul unor viitoare perioade de lockdown şi scăderi ale numărului de călătorii internaţionale“, spun reprezentanţii companiei. În 2020, un an marcat de o pandemie globală şi care a adus multiple provocări pentru pieţele şi sectoarele în care compania îşi desfăşoară activitatea, grupul Autonom şi-a crescut veniturile din exploatare cu 10%.

Prin urmare, Grupul a înregistrat venituri de 327 milioane lei şi un profit net de 7,2 milioane lei. „Pentru 2021, ne uităm activ la piaţa locală, analizând inclusiv potenţiale achiziţii de companii cu un model de afaceri compatibil. Ne aşteptăm la o rată de creştere de două cifre a veniturilor şi o profitabilitate îmbunătăţită semnificativ, în comparaţie cu 2020,“ a spus Dan ştefan, cofondator al Autonom. În evaluarea actualizată, Fitch a menţinut ratingul „B-“ pentru emisiunea de obligaţiuni corporative ale Autonom, tranzacţionabile pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul AUT24E. Emisiunea de obligaţiuni corporative, care a fost listată pe BVB în decembrie 2019, are o valoare totală de 20 de milioane de euro.