Burse - Fonduri mutuale

Fitch confirmă ratingul Transgaz „BBB-“ cu perspectivă stabilă: „Confirmarea reflectă profilul solid de afaceri al Transgaz”

Fitch confirmă ratingul Transgaz „BBB-“ cu...

Autor: Tibi Oprea

05.06.2023, 00:00 190

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz (simbol bursier TGN), operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT), a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că agenţia internaţională de rating Fitch a confirmat ratingul acordat companiei „BBB-“ cu Perspectivă Stabilă.

„Confirmarea ratingului reflectă profilul solid de afaceri al Transgaz, în calitate de concesionar şi operator al reţelei de transport gaze din România, rezultatele robuste ale companiei pentru anul 2022, precum şi aşteptările noastre privind continuitatea cadrului de reglementare în noua perioadă de reglementare începând cu octombrie 2024”, se arată în raportul agenţiei.

Transportatorul naţional de gaze naturale are o capitalizare de 2,9 miliarde de lei şi este controlat în proporţie de 58,5% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. 31,2% din acţionari sunt persoane juridice, iar 10,3% sunt investitori de retail. Acţiunile TGN se tranzacţionează în scădere cu 10,6% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 84 de milioane de lei.

În ultimul an, acţiunile companiei au un plus de 2,9%, pe un rulaj de 137,6 mil. lei, arată datele BVB. Transgaz a încheiat primele trei luni din 2023 cu un profit net consolidat de 123,6 milioane de lei, în scădere cu 52% faţă de rezultatul net din T1/2022, după ce veniturile din exploatare înainte de echilibrare şi activitatea de construcţii au crescut cu 0,7%, la 460,3 milioane de lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 62%, la 352,8 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO