Burse - Fonduri mutuale

Flamingo International isi baga firmele in insolventa ca sa scape de executia ING

Flamingo International isi baga firmele in insolventa ca sa scape de executia ING
09.12.2009, 23:10 456

"In urma esecului conducerii Flamingo de a respecta termeniiintelegerii incheiate in 4 noiembrie 2009 privind restructurareacreditului datand din 2001, ING Bank NV Amsterdam - SucursalaBucuresti a decis sa declanseze procedura de executare silitaasupra Flamingo International SA, Flamingo Computers SA, FlancoInternational SRL si Flamingo Distribution Center SRL", a anuntatieri ING Bank.

RaspunsulFlamingo a venit imediat: intrarea in insolventa a companiilorgrupului pentru protejarea impotriva creditorilor.

"De maine (azi, 10 decembrie - n. red.) vom fi tehnic ininsolventa. Urmeaza continuarea planului nostru de reorganizare, dedata aceasta sub protectia legii fata de creditori", a fostdeclaratia lui Adrian Olteanu, presedintele grupului Flamingo.

Flamingo a facut incercari disperate in ultimele luni sa eviteintrarea oficiala in reorganizare, purtand negocieri cu bancile,furnizorii si proprietarii de spatii comerciale pentrurestructurarea datoriilor.

"Pe parcursul acestui an, ING Bank NV Amsterdam - SucursalaBucuresti si echipa de conducere a Flamingo au purtat discutiirepetate privind necesitatea unor masuri de restructurare siregandire a modelului de business in conditiile crizei economice.Conducerea Flamingo a prezentat pe parcurs cateva planuri debusiness, dar niciunul dintre ele nu a produs rezultate in sensulimbunatatirii situatiei companiei", afirma reprezentantiibancii.

ING acuza "aparitia repetata a incalcarilor angajamentelor partea contractului de imprumut si continua deteriorare a situatieifinanciare a companiilor din grupul Flamingo". "Acestea nu au lasatING Bank NV Amsterdam - Sucursala Bucuresti alta optiune decat sainceapa executarea silita a garantiilor existente."

Pe langa datoriile la ING Flamingo mai are credite de 8,5 mil.euro la Unicredit Tiriac Bank si de 6 mil. euro la BRD.

Ce planuri are Flamingo

Reprezentantii companiei au declarat ca odata aflata subprotectia legii insolventei, timp in care se realizeazareorganizarea judiciara, iar datoriile sunt inghetate si plata TVAamanata, Flamingo va continua planul de restructurare, aflataproape de final, si va strange fonduri de 7 milioane de euro, dela actionari, prin emisiunea de obligatiuni lansata pe 3 decembrie."Restructurarea financiara poate fi realizata prin doua metode.Restructurarea datoriilor si infuzii de capital fie de laactionari, fie de la banci. Noi am incercat prin toate variantele",a declarat Adrian Olteanu, directorul general al Flamingo. El aafirmat ca intrarea in insloventa a Flamingo nu ar trebui saperturbe emisiunea de obligatiuni lansata la inceputul lunii, iarpana la inceputul anului viitor ar trebui stransa suma de laactionari. Principalii actionari ai companiei sunt Dragos Cinca, cuo participatie de 22%, Dan Adamescu (20%) si compania MidfairManagement cu 22% din actiuni. Olteanu nu a exclus ca fondul deinvestitii QVT, care a iesit din actionariat la inceputul toamneiin luna august a cerut chiar dizolvarea Flamingo, sa fie interesatde subscrierea in cadrul emisiunii de obligatiuni.

"Emisiunea ar trebui sa fie de ajuns pentru reorganizare, inurmatoarele sase luni. Nu avem nevoie de infuzie de capital maimare. Nu vad de ce nu ne-ar iesi reorganizarea, mai ales ca eramfoarte aproape de a reusisi fara protectia legii insolventei", a spus Olteanu.

El explica faptul ca Flamingo si-a ajustat semnificativcheltuielile de exploatare, astfel ca in parelel cu reducereavanzarilor cu 50% compania a redus si costurile cu chiriile prinrenegocieri, inchideri si diminuarea suprafetelor de vanzare.

Costurile salariale au scazut cu 50%, odata cu reducereanumarului de angajati de la 1.400 in 2008 la 700 in prezent si cureducerea salariilor cu circa 20%.

In primele trei trimestre ale anului Flamingo a consemnat ocifra de afaceri de 63,7 milioane de euro, cu 55% (79 de milioanede euro) sub rezultatul anului trecut.

"Operational acum suntem pe plus. Din luna iulie, cand s-astabilizat si piata, magazinele nu mai produc pierderi", acompletat Olteanu.

In 2009 Flamingo a redus si numarul de magazine de la 114 la 82,suprafata de vanzare fiind diminuata de la 55.000 de metri patratila 45.000 de metri patrati.

Cu toate acestea, compania a acumulat in primele noua lunipierderi de aproape 15 mil. euro si reprezentantii companieiestimau in raportul pe trimestrul al treilea ca ar mai putea pierdecirca 7 mil. euro, la nivel contabil, din reevaluarea activelor lafinalul anului.

Structura grupului Flamingo

  • Flamingo International (FLA), companie listata la Bursa, are uncapital social de 77,9 mil. lei. Flamingo International controleazaurmatoarele companii:
  • Flanco International SRL, cu un capital social de 3,74 mil.lei, care opereaza retelele de magazine Flanco si FlancoWorld.
  • Flamingo Computers SA, cu un capital social de 2,6 mil. lei,care opereaza reteaua de magazine Flamingo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO