Burse - Fonduri mutuale

Florin Vasilică, EY: Ne putem aştepta ca în urma listării la BVB a unor companii mari, precum Hidroelectrica, să apară un efect de antrenare a apariţiei unor IPO-uri de firme româneşti cu capital privat

Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România

Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România

Autor: Cristina Bellu

09.01.2020, 12:37 1236

Listarea la BVB a mai multor companii de stat ar induce un semnal benefic în peisajul economic românesc, în contextul în care este vorba de cele mai multe ori despre firme care activează în sectoare cheie, cu rezultate financiare istorice pozitive şi cu perspective stabile de generare a unor profituri viitoare, consideră Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

În acelaşi timp, listarea reprezintă şi o oportunitate de adaptare a companiilor la un mod de organizare şi comunicare cu piaţa, de creştere a transparenţei de raportare şi a eficienţei procesului de management, precum şi de implementare a guvernanţei corporative, aspecte importante în cazul unor firme de stat.

“Ne putem aştepta ca în urma unor IPO-uri ale unor companii mari româneşti, cum sunt Hidroelectrica şi chiar CEC, să apară un efect de antrenare a apariţiei unor IPO-uri de firme româneşti cu capital privat, ce-i drept de dimensiuni mai reduse”, spune Florin Vasilică.

Astfel de evenimente vor avea ca efect creşterea lichidităţii pieţei de la Bucureşti şi ar genera mai multă stabilitate de tranzacţionare, în comparaţie cu anul precedent, când bursa românească a suferit de o lichiditate redusă. În plus, 2020 vine şi cu un context favorabil listărilor ţinând cont de faptul că începând cu luna septembrie Bursa de Valori Bucureşti va avea statut de piaţă emergentă, intrând astfel pe radarul unor fonduri de investiţii majore.

”Cu toate acestea, să nu uităm că acţiunile la bursă sunt direct influenţate şi de contextul geo-politic şi economic internaţional. Evoluţiile recente din zona Orientului Mijlociu, care au dus la creşterea tensiunilor între SUA şi Iran, pot determina o creştere a preţului petrolului şi o destabilizare generală a situaţiei economice internaţionale. Aceste evenimente recente şi evoluţia lor în următoarele luni vor influenţa pieţele bursiere şi implicit decizia de listare a firmelor româneşti”, adaugă Florin Vasilică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO