Burse - Fonduri mutuale

Floroiu: Rompetrol Rafinare a fost lovita de pretul in crestere al titeiului

05.11.2007, 18:57 17

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut vineri peste 4%, dupa anuntul companiei privind rezultatele financiare pe trimestrul al treilea.
In perioada iulie-septembrie, compania a inregistrat pierderi de 23,4 mil. euro (78,2 mil. lei), potrivit raportarilor pe standardele romanesti de contabilitate (RAS) transmise de Bursa de Valori Bucuresti. "Este clar ca Rompetrol Rafinare a fost lovita de pretul in crestere al titeiului. De asemenea, rezultatul a fost afectat si de pierderile mai mari de pe partea financiara. Pierderea companiei era oarecum de asteptat, nu a reprezentat o surpriza", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EFG Eurobank.
Pretul petrolului Ural, care este rafinat de catre Petromidia, a urcat in trimestrul al treilea cu 10%, comparativ cu cele trei luni anterioare, pana la 74,7 dolari pe baril. Ca urmare, marjele nete din rafinare s-au redus in aceeasi perioada cu 46%, ajungand la 15,76 dolari/baril, de la 29,38 dolari/baril in trimestrul al doilea din acest an. Pe partea de exploatare, compania a raportat o pierdere de 7,2 mil. euro (23,5 mil. lei), de la un castig de 7,2 mil. euro (25,5 mil. lei) in perioada similara a anului trecut.
Nici pe partea financiara Rompetrol nu a stat mai bine, pierderile urcand cu circa 90%, pana la 16,9 mil. euro (54,7 mil. lei), din cauza diferentelor nefavorabile de curs valutar.
"Rompetrol Rafinare are in acest moment o umbrela deasupra capului destul de protectoare, insa raman in joc multe necunoscute. Mai intai cea a avizului Uniunii Europene privind achizitia companiei, apoi daca actionarul majoritar se va implica activ in managementul Rompetrol, in sensul sa-i asigure resurse ieftine si sa-si numeasca membri in consiliul de administratie. O alta problema ramane cea din justitie si modul cum vor fi acoperite datoriile la statul roman", este de parere Floroiu.
Dupa primele noua luni, Petromidia a inregistrat pierderi nete, conform RAS, de 18,7 mil. euro (62,8 mil. lei), in conditiile in care incheiase primul semestru cu un profit de 15,4 mil. lei (4,6 mil. euro). Cifra de afaceri la noua luni se ridica la 1,14 mld. euro (3,82 mil. lei), cu 5% mai mica fata de perioada similara din 2006.
"Ma indoiesc ca Rompetrol Rafinare va trece pe profit pana la finele acestui an. Analistii de pe piata produselor petroliere spun ca pretul titeiului va continua sa urce in acest an. In mod teoretic, situatia companiei s-a schimbat, dar nu foarte mult. Trebuie sa se clarifice parteneriatul cu firma kazaha privind asigurarea petrolului ieftin, astfel incat indiferent de marje sa le ramana si lor macar un cent din procesul de rafinare", considera Floroiu.
KazMunaiGas a anuntat recent ca tranzactia de achizitie a Rompetrol Rafinare va fi finantata printr-un credit bancar de 3,1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO