Burse - Fonduri mutuale

Fondatorul Flamingo a pierdut 17,5 mil. euro dupa ce actiunile s-au prabusit cu 92%

Fondatorul Flamingo a pierdut 17,5 mil. euro dupa ce actiunile s-au prabusit cu 92%

Dragos Cinca, fondatorul Flamingo

08.01.2009, 19:11 31

Dragos Cinca, fondatorul si principalul actionar al retailerului IT&C si de electrocasnice Flamingo International (FLA), a pierdut in ultimul an circa 17,5 mil. euro din deprecierea actiunilor pe care le detine in cadrul companiei, in conditiile in care valoarea acesteia pe Bursa a scazut cu peste 92%.

Cinca mai detine 25,2% din actiunile Flamingo International, valoarea participatiei sale fiind in prezent de circa 1,2 mil. euro, fata de 18,7 mil. euro in urma cu un an. El nu a mai vandut in aceasta perioada nicio actiune, dupa ce a instrainat pe Bursa pachete semnificative de actiuni in 2007.
Fondatorul Flamingo a incasat sume importante din vanzarea de actiuni dupa listarea companiei pe Bursa in iunie 2005. Imediat dupa listare, participatia sa, care se ridica atunci la 62% din companie, era evaluata la 34,5 mil. euro.
In 2006, Cinca si-a redus participatia la putin peste 40%, dupa ce a cedat o participatie semnificativa actionarilor Flanco in cadrul tranzactiei prin care Flamingo International, care era pe atunci doar retailer de produse IT, a absorbit retailerul de electronice si electrocasnice Flanco.
Primele vanzari importante le-a realizat in aprilie 2007, cand a cedat 10,6% din actiunile Flamingo mai multor investitori straini, printre care Bank Austria Creditanstalt, in schimbul a 9,56 mil. euro.
In noiembrie 2007, el a mai vandut un pachet de 5% pentru 3,8 mil. euro. Tranzactiile s-au realizat la preturi de circa 0,37 de lei, de aproape 15 ori mai mari decat pretul actual, de 0,025 de lei.
Pe de alta parte, fondurile de investitii straine, care au cumparat actiuni Flamingo de pe Bursa in perioada 2006 - 2007 au toate motivele sa fie nemultumite, in conditiile in care si-au vazut participatiile diminuate de peste zece ori. Printre acestea se numara fondul american QVT, care detine 15% din companie, dar si fondurile Hansa din Estonia si Gustavia Balkans din Suedia, care aveau detineri de pana la 5%. Deutsche Bank detine, de asemenea, circa 5% din companie, un pachet de 10% fiind in posesia Flanco Holding.
Scaderea puternica a pretului actiunilor a facut din Flamingo o tinta accesibila de preluare, sustin analistii, insa actionarii semnificativi, printre care si Dragos Cinca, nu mai sunt interesati sa vanda.
"Cel mai important actionar (al Flamingo - n.r.) nu este dispus sa vanda in acest context dificil, asteptarile sale de pret fiind semnificativ mai ridicate fata de capitalizarea actuala a companiei", se arata intr-un raport al Erste Bank.
Pe de alta parte, mai spun analistii Erste, nici investitorii strategici din sector nu se inghesuie in acest moment sa faca o achizitie in Romania, in contextul in care este asteptata o incetinire a retailului de electronice in urmatorii ani. Interesul investitorilor straini ar putea reveni in momentul in care piata ar depasi 1,5 miliarde de euro.
Raportul Erste mai arata ca gradul ridicat de indatorare, necesitatea reducerii costurilor operationale si capitalul de lucru mai mic fac ca Flamingo sa fie sensibila la o inrautatire a contextului macroeconomic.
Unul dintre factorii care au contribuit la scaderea valorii de piata a Flamingo in ultimul an a fost si ratarea in ultimii ani a tintelor de vanzari si profit, dar si rezultatele procesului de restructurare in urma fuziunii cu Flanco.
In noiembrie, conducerea Flamingo si-a rectificat estimarile privind vanzarile pe 2008 la 200 de milioane de euro, fata de un nivel de 210 de milioane de euro la inceputul anului, dupa ce in primele noua luni a avut o cifra de afaceri de 143 de milioane de euro.
Ultimul trimestru a fost insa puternic marcat de criza financiara, iar Flamingo a anuntat recent ca vanzarile din decembrie, traditional cea mai buna luna pentru retailul de electronice si electrocasnice, au scazut cu 10% fata de decembrie 2007. Cu toate acestea, presedintele Flamingo, Dragos Simion, spune ca vanzarile pe 2008 "n-ar trebui sa fie departe de ultimele anunturi de anul trecut", situatiile financiare urmand sa fie definitivate in urmatoarele saptamani.
Principala problema a Flamingo nu o reprezinta insa vanzarile, ci profitabilitatea. In primele noua luni din 2008, compania a raportat pierderi consolidate de 14,8 milioane de lei (circa 4 milioane de euro), de patru ori mai mari decat nivelul bugetat.
In 2007, compania a raportat un profit de 2,8 milioane de lei, iar in 2006 a avut pierderi consolidate de 45 de milioane de lei.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO