Fondul de investiţii Oresa vinde producătorul de vopsele Fabryo într-o tranzacţie de peste 50 mil. euro

19 iun 2018 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Noul proprietar (Akzo Nobel) îi are ca acţionari pe Paul Singer (acţionar al Fondului Proprietatea), gigantul financiar Goldman Sachs, fondul suveran al Norvegiei şi alţii.

Producătorul olandez de lacuri şi vopsele Akzo Nobel, prezent cu activităţi de distribuţie pe piaţa din România, a cumpărat producătorul Fabryo Corporation de la fondul de investiţii suedez Oresa Ventures. Valoarea tranzacţiei depăşeşte 50 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă.

„Tranzacţia include două facilităţi de producţie şi şase centre de distribuţie pentru vopsele decorative, adezivi şi mortare, inclusiv una dintre cele mai mari fabrici de vopsele decorative din regiune, cu posibilităţi de expansiune. Businessul (Fabryo - n. red.) a generat venituri de aproxi­mativ 45 de milioane de euro în 2017“, se arată în comunicatul transmis de Akzo Nobel.

Pe piaţa locală, olandezii de la Akzo Nobel au afaceri de doar 10 mil. euro, fiind în top zece cei mai mari jucători de profil, însă la nivel internaţional sunt un gigant cu un business de aproape 10 mld. euro.

Fabryo este al doilea jucător din industrie în România, fiind depăşit de compania Köber, controlată de familia cu acelaşi nume din Piatra-Neamţ, cu afaceri de peste 65 mil. euro anul trecut. Ca urmare a acestei tranzacţii, se intensifică „bătălia“ de la vârful clasamentului.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2018

 
Cuvinte cheie:
Fondul de investiţii
, Oresa
, vanzare
, vopsele
, Fabryo
, tranzacţie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide