Fondul de pensii NN, care administrează pensiile a 2 milioane de români, are 1,8 miliarde de lei în acţiuni la BVB, plus 15%

15 iun 2017 Autor: Liviu Popescu

♦ Pe titluri de stat fondul de pensii a ajuns la o deţinere de 7,5 mld. lei în decembrie 2016, adică plus 27% faţă de ultima lună de anul trecut ♦ Pe partea de acţiuni, cea mai mare investiţie este de 365 mil. lei la Banca Transilvania.
 
Fondul de pensii obligatorii admi­nistrat de NN, cu active de 12,6 mld. lei, adică cel mai mare de pe piaţa românească, avea la finalul anului trecut 1,8 mld. lei investiţi în ac­ţiuni pe bursa de la Bucureşti, plus 15% faţă de decembrie 2015. Spre com­paraţie, în decembrie 2013 valoarea por­tofoliului NN în acţiuni la bursa româ­nească era de 700 mil. lei.
 
Practic în patru ani fondul şi-a mărit plasamentele în acţiuni româ­neşti de aproape trei ori, ceea ce arată importanţa acestor fonduri ca vehicule de finanţare a economiei româneşti. Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii strâng indirect contribuţii de la 7 milioane de români, potrivit datelor de la Autoritatea de Supra­veghere Financiară.
 
Cu banii colectaţi, fondurile de pensii finanţează statul român prin achiziţia de titluri de stat, dar din ce în ce mai mult şi companii (chiar şi pri­vate), prin achiziţia de acţiuni şi obli­ga­ţiuni. În luna aprilie valoarea totală a contribuţiilor a fost de 636 mil. lei, plus 29% faţă de luna precedentă pe fondul creşterii salariilor, dar şi a numărului de participanţi.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.06.2017

 
Cuvinte cheie:
fonduri de pensii
, miliarde
, actiuni
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide