Burse - Fonduri mutuale

Fondul imobiliar NEPI vinde acţiuni de până la 5,2 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

19.04.2012, 00:00 319

Fondul de investiţii NEPI, care deţine mai multe proprietăţi imobiliare în România, a anunţat că va vinde între 800.000 şi 1,6 milioane de acţiuni printr-un plasament privat, adresat unui număr limitat de investitori din România şi Marea Britanie.

Fondul ar putea strânge astfel între 2,6 mil. euro şi 5,2 mil. euro, luând în calcul preţul actual al acţiunilor pe bursa de la Bucureşti, de 14,3 lei/acţiune. Banii vor fi utilizaţi pentru achiziţia de noi active.

NEPI este listat pe bursele din Johanesburg, Londra şi Bucureşti, însă pe piaţa locală tranzacţiile sunt foarte reduse. În prezent, fondul are 108,3 milioane de acţiuni şi este evaluat pe bursă la 354 mil. euro. De la începutul anului pe bursa de la Bucureşti s-au realizat tranzacţii cu acţiuni NEPI în valoare de doar 1.000 de euro. Tranzacţiile reduse ar putea fi explicate şi prin faptul că fondul a strâns iniţial bani de pe bursa din Africa de Sud şi de la Londra, astfel că sunt puţini investitori locali care deţin acţiuni. O ofertă publică de acţiuni ar putea ajuta la creşterea lichidităţii pe bursă a titlurilor, dar e mai costisitoare pentru companie.

NEPI este cel mai activ investitor în imobiliarele româneşti din ultimii trei ani, a ajuns să deţină un portofoliu evaluat la circa 425 mil. euro la sfârşitul anului trecut, în creştere cu 18% (circa 900 mil. euro), fiind cel mai mare investitor străin din piaţa locală de real estate. Fondul a ajuns anul trecut la încasări de 32 mil. euro, în creştere cu peste 50%.

NEPI are în România unul dintre cele mai diversificate portofolii imobiliare din rândul investitorilor străini, format din trei centre comerciale (în Brăila, Piteşti şi Braşov), parcurile de afaceri Floreasca Business Park din Bucureşti şi City Business Center din Timişoara, alte 17 clădiri de birouri din diverse oraşe din ţară, precum şi alte patru spaţii comerciale şi un parc industrial în Râşnov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO