Burse - Fonduri mutuale

Fondul NEPI este aşteptat pe Bursă săptămâna viitoare

Autor: Stefan Musgociu

23.05.2011, 23:54 201

Fondul sud-african de investiţii imo­biliare New Europe PropertyInvestments (NEPI) ar putea fi listat la Bursa de Valori (BVB)săptămâna viitoare, iar BCR şi Intercapital Invest, intermediariioperaţiunii, îşi propun să organizeze un road-show în care săprezinte fondul investitorilor.

"Listarea fondului de investiţii imo­biliare New Europe PropertyInvestments pe BVB este un moment important pentru piaţa de capitaldin România, având în vedere că este vorba de un nou emitent,respectiv al doilea emitent străin după Erste Group la BVB. Avândîn vedere aprobarea admiterii la tranzacţionare din partea BVB,avem în vedere listarea efectivă a NEPI pe BVB în prima săptămână alunii iunie. În aproximativ o săptămână cei doi intermediari vororganiza un roadshow prin care să prezinte compania investitorilorinstitu­ţionali", a declarat Dan Weiler, director Corporate Finance& Investment Banking al BCR.

Consiliul de Administraţie al BVB a aprobat vineri listareaNEPI, iar data primelor tranzacţii urmează să fie anunţatăulterior, potrivit BVB. NEPI va fi primul fond de investiţiiimobiliare listat la BVB, pe segmentul de piaţă creat pentru RealEstate Investment Trusts (REITs). Consiliul de Administraţie al BVBa decis, la finalul lunii noiembrie, introducerea REITs pe piaţa dela Bucureşti. REITs-urile includ atât companiile care investesc înproprietăţi imobiliare, cât şi instrumentul financiar în sine.Produsele respective au fost create prima dată în SUA din nevoia dea realiza un instrument financiar care să facă legătura întreinvestiţiile în proprietăţi imobiliare şi piaţa de capital.

Portofoliul NEPI cuprinde 33 de proprietăţi de tip retail,birouri şi proprietăţi industriale în România şi Germania, cu ovaloare de 313,7 mil. euro, dintre care 27 sunt pe piaţaromânească, evaluate la sfârşitul anului trecut la 297 mil.euro.

Proiectele deţinute de companie aveau o suprafaţă închiriabilăde 214.000 de metri pătraţi, o rată de ocupare de 98,2% şi unrandament mediu anualizat de 8,3%, potrivit prospectului pentruadmiterea la tranzacţionare pe BVB.

Compania avea în decembrie credite totalizând 177 mil. euro, ceamai mare parte pentru achiziţiile din România şi cu termen derambursare în 2013-2014.

Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg(Africa de Sud) şi de la Londra, pe segmentul AIM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO