Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a atins un nou minim pentru că pe piaţă vor intra un miliard de acţiuni noi

Fondul Proprietatea a atins un nou minim pentru că pe piaţă vor intra un miliard de acţiuni noi

Autor: Stefan Musgociu

11.05.2011, 23:52 1933

Bursa a scăzut cu 0,96%, pe fondul unei lichidităţi de peste 11mil. euro, sus­ţi­nută de titlurile Fondului Proprietatea (FP),care au atins un nou preţ minim de la listare.

Bursa s-a plasat în ultima lună pe o tendină corectivă, de laacea dată indicele BET pierzând până în prezent circa 6,6% dinvaloare.

Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod,crede că unii investitori vând acum acţiuni la Fondul Proprietateaîn aşteptarea că le vor recumpăra la un preţ mai mic după ce statulva relua efectiv procesul de conversie a titlurilor de despăgubireîn acţiuni FP.

"Este clar că se apropie momentul în care în piaţă vor fiîncărcate noi acţiuni, iar dacă intră un miliard de acţiuni, astaînseamnă clar o presiune la vânzare din partea celor care vor săaibă bani, nu acţiuni", spune Tod.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor(ANRP), înainte de 2 mai, când s-a reluat procesul, aproape 10,7%din acţiunile FP urmau să fie transferate de Ministerul Finanţelorpersoanelor care deţin titluri de despăgubire şi au optat pentruconversia în acţiuni. Totuşi, nicio acţiune FP din cele circa 1,5miliarde pentru care există cereri depuse la ANRP din parteadeţinătorilor de titluri de despăgubire nu a fost transferată încădin portofoliul Ministerului Finanţelor în conturile persoanelorcare aşteaptă despăgubiri.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat linia descendentădin ultimele sesiuni şi au scăzut cu 1,83%, la 0,535 lei. Astfel,au atins cel mai redus preţ de închidere de la listare.

Indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie delichiditate, a scăzut cu 1,17%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şiale Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 2,04%, influenţat înprincipal de co­recţia acţiunilor FP, de 1,83%.

Preţurile în scădere i-au determinat pe speculatori să fie maiactivi la tran­zacţionare, astfel că pe piaţa principalăope­raţiunile cu aceste titluri au cumulat 19,5 milioane lei. Cuacţiunile FP a fost realizat şi un deal pentru un milion de lei.Tranzacţia negociată a fost efectuată la 0,545 lei, preţ similar cuultima cotaţie de marţi.

Investitorii nu au reacţionat în prima parte a şedinţei larezultatele financiare din primul trimestru anunţate de OMV Petromînaintea deschiderii şedinţei bursiere, iar acţiunile com­pa­nieiau scăzut uşor, cu 0,8%, pe rulaje re­duse. Totuşi, în jurul orei13:10 un ordin puţin mai mare de vânzare a dus preţul cu 3,25% subnivelul de marţi, însă apoi corecţia s-a temperat uşor laaproximativ 2%.

La închiderea sesiunii aceste acţiuni erau cotate la 0,4065 lei,preţ cu 2,17% sub cel din ziua anterioară.

"Este posibil ca în acest caz să fi asistat la lichidareapoziţiilor unui in­ves­titor mai măricel, care a vrut să vândă cuorice preţ", a mai spus brokerul.

Acţiunile Oltchim au crescut ieri cu 15%, iar cea mai recentătranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la preţul de 0,5405lei.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Azomureş Târgu-Mureş (AZO) care a raportat ierirezultatele financiare aferente primului trimestru al anului.Compania şi-a dublat profitul net, la 44,2 mil. lei, şi a raportatafaceri în creştere cu 43,8%, la 408,3 mil. lei.

  • Titlurile Alro Slatina (ALR), care anunţă astăzi indicatoriifinanciari din primele trei luni ale acestui an. Acţiunile Alro austagnat ieri la acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă, de3,98 lei/unitate.

  • Alte companii de pe Bursă care sunt programate astăzi săraporteze rezultatele financiare trimestriale sunt Banca Carpatica(BCC), Condmag Braşov (COMI), Dafora Mediaş (DAFR), Rompetrol WellServices (PTR), Rompetrol Rafinare (RRC), Teraplast Bistriţa (TRP),Altur Slatina (ALR) şi altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO