Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a cumpărat acţiuni proprii de 4 mil. lei

Fondul Proprietatea a cumpărat acţiuni proprii de 4...

Autor: Anelis Baciu

23.03.2016, 00:03 458
Fondul Proprietatea (FP) a achi­ziţionat 5,4 milioane de acţiuni şi certi­ficate de depozit (GDR-uri) proprii în perioada 14-18 martie a acestui an cu o valoare totală de 4 milioane de lei, po­trivit informaţiilor publicate pe bursă.

Din totalul de 5,4 milioane de titluri, peste 63% sunt acţiuni răscum­părate de pe bursa de la Bucureşti, diferenţa fiind generată de GDR-urile care se tran­zac­ţionează pe bursa de la Londra şi care au în spate câte 50 de acţiuni FP.

Administratorul FP, com­pania Fran­klin Tempelton, moti­vează că răs­cum­părea este cea mai bună opţiune în acest moment pentru inves­titori, în con­diţiile actuale de piaţă. În plus, programul de răscumpărare este derulat şi cu scopul de a reduce dis­countul de tranzacţionare de la 30% la 15%, cât este ţinta cerută de cel mai mare acţio­nar al FP, fondul american de hedging Elliott.

Pentru a alimenta programul de răscumpărări fondul a lichidat active (în 2015, fondul a vândut o parte din participaţiile la Romgaz şi Primcom şi integral participaţiile de¨ţinute la Forsev, SIFI CJ Agro, Electro­con­strucţia Elco Cluj şi Petrotel Lukoil).

Cel de-al şaselea program a început pe 9 septembrie 2015 şi a fost reluat pe 28 ianuarie, după ce aceste operaţiuni au fost suspendate pe 12 ianuarie, fondul in­tenţionând sa accelereze cel de-al şa­selea program de răscumpărări printr-o ofertă publică.

Din cauza volatilităţii ridicate de pe pieţele de acţiuni însă, administratorul FP a decis să amâne oferta publică. Cel de-al şaselea program derulat de FP este intermediat de firma de brokeraj Wood & Company Financial Services, cu sediul central la Praga.

Fondul mai are de răscumpărat 694,9 milioane de acţiuni din cadrul celui de-al şaselea program, care la cel mai recent preţ din piaţă de 0,777 lei/unitate, valorează 540 de milioane de lei.

Fondul Proprietatea a încheiat luna februarie cu active nete de 11,4 miliarde de lei, cel mai redus nivel din ultimii şase ani. FP are o capitalizare de 8,7 miliarde de lei la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO