Fondul Proprietatea (FP) a fost principalul cumpărător de acţiuni FP în acest an, ajungând să deţină 8,63% din capitalul propriu, în condiţiile în care anul trecut fondurile străine de investiţii au fost cele mai active la cumpărare.
Anul 2013 a adus o schimbare faţă de 2012 în clasamentul celor mai activi cumpărători de acţiuni FP. În primele 11 luni din acest an, fondul însuşi a cumpărat circa 6,9% din acţiunile proprii ajungând la o deţinere de 8,63% din capitalul social subscris. Achiziţiile de acţiuni proprii au avut loc în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărare şi al ofertei publice de cumpărare prin care fondul a atras de pe piaţă 600 milioane de acţiuni sau peste 4% din capitalul propriu. Participaţia de 8,6% pe care FP o deţine din capitalul propriu va fi redusă din capitalul social.
Fondul are aprobarea acţionarilor să continue răscumpărările până ce va ajunge să deţină 10% din acţiunile proprii. După ce acestea vor fi anulate, FP va putea cere acordul acţionarilor pentru noi programe de răscumpărări.
Răscumpărările de acţiuni urmate de reduceri de capital au rolul de a scădea discount-ul la care acţiunile FP se tranzacţionează faţă de valoarea unitară a activului net. Impactul cumpărăturilor făcute de FP în acest an s-a văzut şi în preţul acţiunilor proprii, care au crescut cu peste 50%, iar discountul de tranzacţionare s-a redus la 26% faţă de peste 40% la începutul anului.
WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea
În 2012, fondurile străine de investiţii au fost cei mai mari investitori în acţiunile FP, achiziţionând circa 10% din acţiunile fondului, potrivit rapoartelor cu structura acţionariatului publicate lunar de fond. Anul trecut, acţiunile FP au crescut cu circa 29%.
În 2013, fondurile străine de investiţii au continuat să îşi consolideze poziţiile în acţionariatul FP, însă la o viteză mult mai redusă decât în 2012. În primele 11 luni, deţinerile cumulate ale fondurilor străine de investiţii au ajuns la 54,25% din capital social subscris, faţă de 52,2% din capital la începutul anului. Individual, unele fonduri, care sunt de mai mult timp în acţionariatul FP, au vândut, cum este cazul City of London. În locul lor au apărut însă acţionari semnificativi noi, precum Morgan Stanley, care a fost raportat în luna octombrie cu 5% din acţiunile FP.
Fondul american de hedging Elliott Associates are în continuare cea mai mare investiţie în acţiunile FP. Elliott deţine 17% din acţiunile FP, evaluate la 450 de milioane de euro pe bursă la ultimul preţ de 0,8585 lei/titlu. Elliott, care a fost principalul cumpărător de acţiuni FP până la începutul acestui an, a vândut 1% din acţiunile FP în urma ofertei publice de cumpărare pe care a derulat-o fondul, finalizată în luna noiembrie.
De departe cei mai activi vânzători au fost investitorii persoane fizice române, care în decursul primelor 11 luni din acest an au vândut aproape 7,5% din acţiunile FP. La finalul lunii noiembrie, persoanele fizice române deţineau 20,51% din fond. Şi investitorii persoane juridice române, categorie din care fac parte SIF-urile, fondurile mutuale, fondurile de pensii private, şi-au redus participaţiile la fond în acest an. Mai exact, deţinerile lor au scăzut de la 9,4% din capitalul subscris la 8,28% din capital la finalul lunii noiembrie.
La sfârşitul lui noiembrie, FP mai avea 8.128 de acţionari, faţă de 9.363 de acţionari la finalul anului trecut. Peste 1.200 de investitori şi-au lichidat participaţiile.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2013