Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a încheiat primele nouă luni cu o pierdere netă de 726 milioane lei, faţă de un profit de 1,9 miliarde lei în perioada similară din 2019

Fondul Proprietatea a încheiat primele nouă luni cu o...

Autor: Roxana Rosu

16.11.2020, 13:01 318

Fondul Proprietatea, emitent listat la bursa de la Bucureşti şi care are expunere la companii de importanţă strategică pentru economia românească, precum Hidroelectrica, Petrom sau Nuclearelectrica, a încheiat primele nouă luni ale anului cu o pierdere netă de 726 milioane lei, faţă de un profit de 1,9 miliarde lei în perioada similară din 2019, potrivit raportului financiar al companiei.

De asemenea, din activitatea operaţională FP a raportat o pierdere de 654 milioane lei, faţă de venituri de 2 miliarde lei în 2019.

Fondul a înregistrat o pierdere netă aferentă participaţiilor la valoarea justă prin profit sau pierdere în sumă de 1,88 miliarde euro, generată în principal de scăderea de 1,2 miliarde lei a valorii participaţiilor nelistate ca urmare a procesului de actualizare a evaluărilor (în principal CN Aeroporturi Bucureşti SA, companiile E-Distribuţie şi Hidroelectrica SA), care ia în considerare şi efectul dividendelor distribuite de companiile evaluate, de 940 milioane lei şi a OMV Petrom, ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunii acestei companii în cursul perioadei (impact total de 642,8 milioane Lei, scădere a preţului acţiunii de 25,1%).

Veniturile brute din dividende pentru perioada de nouă luni includ dividendele de la companiile din portofoliul Fondului, în principal companiile E-Distribuţie (522,9 milioane Lei), Hidroelectrica SA (399,5 milioane Lei) şi OMV Petrom SA (175,6 milioane Lei).

Preţul acţiunii FP a continuat să crească după scăderea semnificativă înregistrată de toate pieţele ca urmare a izbucnirii pandemiei de COVID-19 la începutul anului şi, la sfârşitul lunii septembrie 2020, a fost cu 16,7% mai mare comparativ cu sfârşitul lunii martie 2020 şi cu 7% mai mare comparativ cu sfârşitul lunii decembrie 2019.

Cele mai performante companii din trimestrul al treilea au fost OMV Petrom şi Nuclearelectrica, urmate de Aeroporturi Bucureşti, Salrom şi Enel Energie Muntenia. Cel mai puţin performante au fost companiile listate Alcom şi Romaero, dar performanţa generală a VAN pe acţiune a fost pozitivă, de 1,7%.

Randamentul total al VAN în trimestrul trei a fost de 1,66%, randamentul total al acţiunilor locale a fost de 2,78%, în timp ce randamentul total al GDR-urilor a fost de 7,64%. Pentru perioada ianuarie – septembrie, randamentul total al VAN a scăzut cu 4,37%, în timp ce randamentul total al acţiunilor locale a crescut cu 12,92% şi cu 18,86% pentru GDR-uri.

Activele lichide ale Fondului s-au majorat cu 128%, în principal din încasările de dividende de la companiile din portofoliu (1,19 mld.lei) şi de încasările din vânzarea participaţiilor în valoare de 635 mil.lei, care au fost compensate de plata acţiunilor proprii achiziţionate în cadrul celui de-al unsprezecelea program de răscumpărare (790 mil.lei), inclusiv ofertele publice finalizate în martie şi septembrie şi de plăţile către acţionari privind distribuţiile de numerar în sumă de 396,6 mil.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO