Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a răscumpărat 3,5% din capitalul propriu

Fondul Proprietatea a răscumpărat 3,5% din capitalul...

Autor: Roxana Rosu, Roxana Pricop

06.01.2016, 00:06 753

Fondul Proprietatea (FP) a continuat în decembrie cel de-al şaselea program de răscumpărări de acţiuni, ajungând la un total de 149 milioane de titluri achiziţionate pentru care a plătit 121 milioane de lei.

Pachetul reprezintă 3,48% din capitalul social subscris şi vărsat la finele lunii noiembrie 2015, potrivit raportărilor făcute de administratorul Franklin Templeton.

Acesta este cel de-al şaselea program derulat de FP şi este intermediat de firma de brokeraj Wood & Company Financial Services, cu sediul central la Praga.

Tot brokerii de la Wood au intermediat şi programul an­terior, prin care fondul a cumpărat acţiuni de 193 mil. lei. Răs­cumpărările sunt o metodă prin care fondul returnează cash către acţionari. Spre deosebire de programele ante­rioare, FP a făcut acum răscumpărări şi pe bursa de la Londra, unde se tranzacţionează GDR-uri cu activ suport acţiunile sale. Potrivit unui raport publicat marţi, FP a cumpărat în perioada 28-31 decembrie un număr de 1,33 milioane acţiuni, valoarea tranzacţiilor ridicându-se la circa un milion lei. În urma acestor achiziţii, Fondul Proprietatea mai are de răscumpărat 742 milioane de acţiuni proprii.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

De asemenea, fondul a convocat acţionarii în AGA în ianuarie pentru a aproba noi distribuţii de capital, în cuantum de 0,05 lei/acţiune.

În primele 11 luni din 2015, fondul a obţinut un profit de 793 milioane de lei (178,4 mil. euro), în scădere cu 21,6% de la nivelul record de 1,01 miliarde de lei (228 mil. euro) din primele 11 luni ale lui 2014, când a vândut active din portofoliu. La finele lunii noiembrie, cele mai mari deţineri din portofoliul FP erau OMV Petrom - cu o pondere de 28,08% în valoarea activului net şi Hidroelectrica - cu 18,76%. În timp ce ponderea OMV Petrom a coborât de la 33,13% la finele lunii octombrie, cea a Hidroelectrica a urcat de la 14,8%.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Acţiunile FP s-au tranzacţionat în şedinţa de marţi la un preţ mediu de 0,8 lei/titlu, în uşoară creştere faţă de referinţa anterioară. Capitalizarea bursieră a fondului este de 8,9 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO