Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a reluat răscumpărările de acţiuni

Fondul Proprietatea a reluat răscumpărările de acţiuni

Autor: Ioana Tudor

16.12.2014, 00:02 845

Fondul Proprietatea (FP) a cumpărat un pachet de circa 59 milioane de acţiuni proprii pentru care a plătit 53 milioane de lei în ultima săptămână, tranzacţiile realizându-se la preţul mediu de 0,897 lei/unitate.

Achiziţiile în cadrul celui de-al patrulea program de răscumpărare au fost reluate pe 8 decembrie, la o săptămână de la finalizarea celei mai mari oferte publice de răscumpărare derulate de fond, care a vizat un pachet de 750 milioane de acţiuni. Oferta a fost subscrisă de 13,5 ori de investitori. Acţiunile FP au scăzut cu 5% de la finalizarea ofertei publice până în prezent.

Cel de-al patrulea program de răscumpărări, început pe 1 octombrie, vizează achiziţia unui pachet de până la 990,8 milioane de acţiuni proprii, iar oferta derulată de FP a avut drept scop accelerarea finalizării acestuia. Fondul mai are de răscumpărat circa 144 milioane de acţiuni până la închiderea celui de-al patrulea program, potrivit calculelor ZF. Luând în calcul un ritm săptămânal de circa 60 mil. acţiuni, ar rezulta că actualul program se va termina în circa două săptămâni.

Programele de răscumpărări fac parte din strategia fondului de a reduce discountul dintre valoarea activului net şi preţul acţiunilor, acum de 21,8%. Noul contract de management al Franklin Templeton prevede ţinte stricte de performanţă pentru administrator, respectiv reducerea discountului de tranzacţionare până la 15%.

Acţiunile FP au scăzut ieri cu până la 0,6%, până la preţul de 0,8745 lei/unitate. Fondul are o capitalizare de 10,9 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO