Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea are probleme la o companie delistată în contextul desfiinţării Rasdaq

Fondul Proprietatea are probleme la o companie delistată...

Autor: Marius Oncu

02.11.2015, 12:16 599

"Am avut (participaţii în, n.r.) câteva companii foarte mici, listate pe Rasdaq, şapte companii. Şase dintre acestea s-au mutat pe ATS, iar una a fost delistată. A avut loc o evaluare corectă (a valorii acţiunilor, n.r.), dar ulterior compania nu ne-a plătit banii. Am vorbit cu ASF şi nici ei nu ştiu ce să facă pentru a obliga compania să respecte înţelegerea. Acum sunt şi alţi potenţiali cumpărători şi analizăm dacă putem să vindem şi altcuiva", a declarat pentru MEDIAFAX managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

Compania în cauză este Forsev Drobeta Turnu Severin (FORS), delistată pe 27 octombrie, dată la care piaţa Rasdaq a fost închisă.

"Compania este Forsev. Evaluarea a fost corectă. Nu am contestat evaluarea, doar că nu am primit banii. Nu este o valoare mare pentru Fondul Proprietatea, dar trebuie să-i mai alocăm nişte timp", a spus şeful FP.

Potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul bursei, FP deţinea la finele lunii iunie o participaţie de 26,5% la Forsev, în timp ce 73,3% din acţiuni se află sub controlul Forsev Holdings International, iar 0,18% în posesia altor acţionari.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a semnalat în mai multe rânduri că în contextul desfiinţării pieţei Rasdaq au loc numeroase abuzuri, în special împotriva acţionarilor mici.

"Dacă are probleme Fondul Proprietatea, cu resursele şi avocaţii foarte buni de care dispune, vă daţi seama ce păţeşte un mic investitor şi cum este tratat de instituţiile pieţei de capital. AIPC va reveni în următoarele zile cu o poziţie, după ce încheie centralizarea informaţiilor despre abuzurile înregistrate în contextul închiderii Rasdaq", a declarat preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, Dumitru Beze.

Într-o notificare transmisă de Forsev bursei pe 28 septembrie, compania informează că "din cauza dificultăţilor financiare pe care le parcurge, nu a fost în măsură să plătească în termenul stabilit contravaloarea acţiunilor către proprietarul care şi-a exercitat dreptul de a se retrage din societate - Fondul Proprietatea".

Forsev a notat la momentul respectiv că negociază cu Fondul Proprietatea pentru găsirea unei soluţii şi că a luat măsuri drastice de reducere a cheltuielilor.

Tranzacţia dintre cele două părţi a avut loc pe 3 iulie.

Societatea a decis pe 28 ianuarie să nu iniţieze demersuri pentru a se transfera pe altă piaţă în contextul desfiinţării Rasdaq, astfel că la finele lunii octombrie a fost delistată.

Preţul stabilit prin expert autorizat pentru acţionarii care doreau retragerea din companie, a fost stabilit la 0,3725 lei/titlu.

La acest preţ, participaţia Fondul Proprietatea ar fi evaluată la 355.500 lei (80.200 euro).

La finele lunii septembrie, Fondul Proprietatea avea un activ net de 12 miliarde de lei (2,7 miliarde euro).

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în 2011.

Legea de desfiinţare a pieţei Rasdaq a intrat în vigoare la finele lunii octombrie a anului trecut şi a prevăzut închiderea pieţei în termen de un an. Potrivit acesteia, companiile care nu se transferă pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ sunt delistate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO