Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea cheamă acţionarii pe 23 martie: Distribuirea de dividende cu 2,4% randament, pe ordinea de zi a AGA

Fondul Proprietatea cheamă acţionarii pe 23 martie:...

Autor: Eduard Ivanovici

28.02.2023, 12:12 3474

Franklin Templeton, administrator al Fondului Proprietatea (simbol bursier FP), a convocat pe 23 martie acţionarii FP pentru Adunările Generale Ordinare şi Extraordinare ale Acţionarilor, unul dintre punctele de ordinea de zi a AGOA fiind aprobarea repartizării profitului contabil net rămas.

Aici este inclusă aprobarea distribuirii unui dividend anual cu o valoare brută de 0,05 lei pe acţiune din profitul net contabil al anului 2022. Raportat la preţul actual de tranzacţionare al companiei, randamentul ajunge la circa 2,4%.

Totodată, acţionarii urmează să voteze data de 11 mai 2023 ca termen ex-date, iar ziua de 12 mai ca dată de înregistrare. Plata propriu-zisă ar avea loc pe 5 iunie.

Fondul a înregistrat un profit net auditat de 2,8 miliarde de lei pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2022, în coborâre cu 44,8% faţă de anul precedent.

„Principalele elemente care au contribuit la profitul de anul trecut au fost: câştigul net aferent participaţiilor la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere de 1,8 miliarde lei (determinat in principal de actualizările evaluării Hidroelectrica), şi venitul brut din dividende de la companiile din portofoliu, în sumă de 934,9 milioane de lei”, potrivit unui comunicat al FP.

În 2022, randamentul total al indicatorului VAN (valoarea activului net) al FP a fost de 19,1%, randamentul total al acţiunilor a atins 12,2%, în timp de randamentul total al GDR-urilor (certificate de depozit globale) a fost de 3,9% ca urmare a aprecierii dolarului american.

La sfârşitul anului 2022, activele lichide au crescut cu 493,7 milioane lei. Cele mai semnificative intrări de lichidităţi au fost generate de vânzarea acţiunilor în OMV Petrom (1,78 miliarde de lei) şi din dividendele nete primite (928,2 milioane lei), acestea fiind compensate parţial de dividendele plătite, nete de impozitul reţinut la sursă (1,07 miliarde lei) şi de sumele plătite pentru achiziţionarea de acţiuni proprii (1,15 miliarde lei).

Acţiunile FP sunt pe plus cu 6% în ultimele 12 luni, pe fondul unor tranzacţii de 2,2 miliarde de lei. Grupul are o capitalizare de 13 miliarde de lei, conform BVB.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO