Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea critică declaraţiile ministrului Economiei, Virgil Popescu, despre Hidroelectrica şi îl acuză de încălcarea legii guvernanţei corporative. ”Este inacceptabil să asistăm la aceleaşi practici care, cu ani în urmă, au condus Hidorelectrica în insolvenţă”

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Manager de portofoliu al Fondul Proprietatea

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Manager de portofoliu al Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Rosu

23.07.2020, 13:19 587

Fondul Proprietatea a reacţionat astăzi la o declaraţie a ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, care a spus că Hidroelectrica ar putea furniza energie directă populaţiei la un preţ mult mai mic, considerând că implicarea ministrului reprezintă o încălcare gravă a ordonanţei de urgenţă privind guvernanţa corporativă în companiile de stat, care interzice implicarea directă a statului ca acţionar în conducerea companiei.

Fondul Proprietatea deţine 20% din capitalul Hidroelectrica, iar statul român 80%.

”Este inacceptabil să asistăm la aceleaşi practici care, cu ani în urmă, au condus Hidorelectrica în insolvenţă. Membrii Guvernului ar trebui doar să respecte şi să asigure cadrul legal în care să se desfăşoare în siguranţă operaţiunile de afaceri, fără a interveni în deciziile managementului. România are o istorie cu politicienii care influenţează deciziile de zi cu zi de afaceri ale companiilor de stat, cu consecinţe negative grave asupra rezultatelor financiare ale acestora. Avem încredere că această situaţie nu va deveni un precedent, iar Guvernul va înţelege şi va aplica principiile de guvernanţă corporativă care asigură companiilor un cadru transparent pentru afaceri, astfel încât să rămână eficiente şi profitabile pentru beneficiul economiei şi al tuturor cetăţenilor”, a declarat  Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Manager de portofoliu al Fondul Proprietatea.

Potrivit FP, în trecut, lipsa implementării codului de guvernanţă corporativă a dus la rezultate negative pentru multe companii de stat.

Un astfel de exemplu este Hidroelectrica, atunci când compania a încheiat contracte de vânzare a energiei electrice pe termen lung în condiţii dezavantajoase sau când a fost forţată să achizitioneze energie electrică mai scumpă de la alţi producători, arată managementul Fondului.

”Aceste decizii proaste, împreună cu multe altele, au condus la insolvenţa Hidroelectrica în 2012 şi a durat cinci ani până când compania a depăşit consecinţele negative. Alte exemple mai recente cunoscute sunt: Romgaz, când s-a decis ca firma să acorde reduceri anumitor clienţi sau cazul Complexului Energetic Oltenia care a continuat să furnizeze lignit clienţilor care nu erau capabili sau refuzau să îşi respecte obligaţiile comerciale”.

Fondul Proprietatea a menţionat că Hidroelectrica este o companie extrem de valoroasă şi un activ unic nu numai în România, ci şi în Europa, cu marje de rentabilitate semnificative şi un model de afaceri durabil, axat pe producţia de energie curată.

Prin urmare, Fondul recomandă Guvernului român ca acţionar majoritar să se concentreze pe cel mai important obiectiv de afaceri pentru Hidroelectrica: listarea de succes a companiei în primul semestru al anului viitor, aşa cum este planificat.

”Listarea Hidroelectrica ar fi un reper extrem de important pentru piaţa de capital locală şi pentru întreaga economie, în special în contextul actual”, se arată în comunicatul FP.

De asemenea, pentru a asigura că OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă este pusă în aplicare în Hidroelectrica şi în alte companii de stat, Fondul recomandă în continuare măsuri precum:

• Protejarea managementului companiilor de stat împotriva influenţei politice şi promovarea profesionalismului şi a standardelor etice ridicate in conduita de afaceri. Acest lucru va reduce riscurile legate de corupţie, întrucât integritatea şi reputaţia sunt criterii cheie în procesele de selecţie şi evaluare a organismelor de conducere;

• Stabilirea şi respectarea proceselor şi responsabilităţilor, în ceea ce priveşte modul de luare a deciziilor, ceea ce va genera predictibilitate şi va creste transparenţa la nivelul companiilor. Pe termen lung, aceste măsuri vor consolida responsabilitatea conducerii faţă de angajaţi, acţionari şi companie;

• Stabilirea indicatorilor de performanţă pentru organele de conducere, asigurând astfel performanţa generală a companiei;

Astfel, Fondul Proprietatea îndeamnă Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar al Hidroelectrica, să ţină cont de toate aceste considerente, să respecte rolul său de acţionar majoritar si să rămână implicat fără a lua decizii de micromanagement în companiile de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO