Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea extinde cu încă 500 mil. lei împrumutul de la Citibank

Fondul Proprietatea extinde cu încă 500 mil. lei...

Autor: Roxana Pricop

21.12.2015, 00:04 672

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat vineri 18 decembrie pe bursă că a agreat cu Citibank Europe PLC Dublin – sucursala din România extinderea facilităţii de credit de tip „revolving“ în valoare de 500 milioane de lei, cu posibilitatea de majorare cu încă 500 milioane de lei, sub rezerva unui acord reciproc viitor al părţilor.

„Sumele ce vor fi trase conform con­trac­tului de credit vor fi folosite în scopuri cor­po­ra­tive, inclusiv pentru programe de răs­cum­pă­rare, excluzând însă scopuri investiţionale. Perioada de disponibilitate a contractului de credit începe pe 4 ianuarie 2016 şi expiră la data de 31 august 2016, iar rambursarea finală ar trebui să aibă loc la data de 30 septembrie 2016, cel mai târziu“, spun reprezentanţii FP în raportul curent emis vineri pe bursă.

Greg Konieczny, managerul FP, a decla­rat încă de la finalul lunii octombrie că ia în calcul prelungirea acestui credit. Prima linie de finanţare în valoare de 500 mil. lei a fost anun­ţată pe 5 mai, iar contractul de cre­dit a ex­pirat pe 27 noiembrie, rambursarea totală ur­mând să aibă loc cel târziu până pe 31 de­cem­brie 2015.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

La finalul lunii noiem­brie, fondul avea plasate 297 mil. lei în depozite şi titluri de stat. Lichidităţile nete şi crean­ţele repre­zentau 2,4% din activul net al fondului.

În prezent, fondul deru­lează cel de-al şa­selea pro­gram de răscumpărări. De la înce­pe­rea programului, în sep­tembrie, şi până în pre­zent fondul a răs­cumpărat acţiuni în valoare totală de peste 100 mil. lei. Răscumpărările sunt o metodă prin care fondul returnează cash către acţionari. De asemenea, fondul a convocat acţionarii în AGA în ianuarie pentru a aproba noi distribuţii de capital, în cuantum de 0,05 lei/acţiune.

În această toamnă, investitorii de pe bursă se aşteptau ca Fondul Proprietatea să accelereze cel de-al şaselea program de răscumpărări printr-o ofertă publică care să vizeze un pachet semnificativ de acţiuni la un preţ cu primă faţă de cel din piaţă, după modelul ofertelor derulate de fond în 2014 şi în 2013. Până în prezent însă, fondul nu a anunţat public nimic pe acest subiect.

În 2013, Fondul Proprietatea a derulat prima ofertă publică de răscumpărare prin care a oferit 1 leu/acţiune pentru un pachet de 600 de milioane de acţiuni. Oferta a fost subscrisă de 17 ori de către acţionari. Anul trecut, cea de-a doua ofertă a atras din piaţă 750 de milioane de titluri la preţul de 1,11 lei/unitate.

Acţiunile FP au închis şedinţa de vineri la o cotaţie de 0,8 lei/titlu, în uşoară creştere. Capitalizarea bursieră a fondului este de 8,9 miliarde de lei. Activele nete ale FP erau de 11,6 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO