Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea începe toamna cu cash de 1,2 miliarde de lei în conturi

Fondul Proprietatea începe toamna cu cash de 1,2...

Autor: Roxana Pricop

16.09.2014, 00:06 775

Fondul Proprietatea (FP) are lichi­di­tăţi de 1,259 miliarde de lei (286 mil.euro) pla­sate în titluri de stat şi depozite bancare, sumă ce reprezintă un indicator al puterii de distribuţie de numerar către acţionarii fondului. Raportat la active, ponderea „cash“-ului este de 8%.

Acţionarii FP au în faţă o toamnă extrem de importantă. Pe 23 septembrie, aceştia sunt con­vocaţi în adunare generală pentru a aproba noul mandat de administrator cu Fran­klin Templeton, companie care a gestionat activele FP din 2010. Acţionarii au de ales între două variante: fie reaprobă varianta de contract cu comisioane din distribuţiile de numerar pentru Franklin Templeton, fie aprobă varianta de contract de administrare aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară ce nu conţine comisioane pentru administrator din distribuţiile de cash.

WikiZF: Profilul companieiFondul Proprietatea

În noul contract de administrare, la cererea fondului american Elliott Associates, cel mai mare acţionar al FP, au fost introduse co­misioane suplimentare pentru Franklin Tem­pleton, în afară de comisionul de ad­mi­nistrare de bază, sub forma unei cote pro­cen­tuale din distribuţiile de cash. Însă ASF a res­pins în şedinţa din 4 august comisioanele de distribuţie de 2% din distribuţiile care se fac până la 31 octombrie 2015 şi de 1% pentru cele făcute după 1 noiembrie 2015.

Aceste comisioane s-ar fi aplicat distri­bu­ţiilor totale, cu excepţia dividendelor (inclusiv răs­cumpărări de acţiuni proprii şi returnări de ca­pital social). Doar în primele şapte luni din acest an, fondul a făcut distribuţii de numerar şi răscumpărări de 875 milioane de lei către acţio­nari, sumă care ar fi adus un bonus supli­mentar de 18 milioane de lei pentru Tem­ple­ton dacă ar fi fost în vigoare comisionul de 2%.

Analiştii se aşteaptă ca lichidităţile din con­turile fondului, obţinute în principal din vân­zarea acţiunilor Romgaz şi cele Trans­elec­trica în această vară, să fie folosite pentru o nouă ofertă de răscumpărare.

Mai mult, la cele 1,2 miliarde de lei aflate la finalul lunii august în conturile fondului s-ar putea adăuga şi alţi bani proveniţi din vânzarea de alte active din portofoliul FP. La începutul acestui an, Franklin Templeton a încercat să vândă un pachet de acţiuni la Petrom şi acţiuni la Conpet. Analiştii se aşteaptă ca aceste oferte de acţiuni să fie reluate în această toamnă.

Fondul a încheiat primele opt luni din an cu un profit de 1,009 miliarde de lei (229 mil.euro), cu 6 milioane de lei sub rezultatul raportat la finalul primelor şapte luni. Activele fondului au crescut cu 1% în august până la 14,94 miliarde de lei (3,3 mld.euro).

Acţiunile FP au crescut cu 3% în acest an până la un preţ de 0,88 lei, referinţă la care discountul de tranzacţionare faţă de activul net este de circa 30%. Discount-ul de tranzacţionare trebuie să scadă la 15%, potrivit noului contract de administrare a cărui soartă se decide pe 23 septembrie.

Mai exact, discountul dintre preţul de închidere al acţiunilor în fiecare zi de tranzacţionare şi cea mai recent publicată Valoare Unitară a Activelor Nete (VUAN) trebuie să fie egal cu sau mai mic de 15% în cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare din perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Valoarea unitară a activelor nete ajustată la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât cea de la data de 30 septembrie 2013. Fondul avea un activ net unitar de 1,16 lei la 30 septembrie 2013, faţă de 1,25 lei la 30 iunie 2014. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO