Fondul Proprietatea (FP) are lichidităţi de 1,259 miliarde de lei (286 mil.euro) plasate în titluri de stat şi depozite bancare, sumă ce reprezintă un indicator al puterii de distribuţie de numerar către acţionarii fondului. Raportat la active, ponderea „cash“-ului este de 8%.
Acţionarii FP au în faţă o toamnă extrem de importantă. Pe 23 septembrie, aceştia sunt convocaţi în adunare generală pentru a aproba noul mandat de administrator cu Franklin Templeton, companie care a gestionat activele FP din 2010. Acţionarii au de ales între două variante: fie reaprobă varianta de contract cu comisioane din distribuţiile de numerar pentru Franklin Templeton, fie aprobă varianta de contract de administrare aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară ce nu conţine comisioane pentru administrator din distribuţiile de cash.
WikiZF: Profilul companieiFondul Proprietatea
În noul contract de administrare, la cererea fondului american Elliott Associates, cel mai mare acţionar al FP, au fost introduse comisioane suplimentare pentru Franklin Templeton, în afară de comisionul de administrare de bază, sub forma unei cote procentuale din distribuţiile de cash. Însă ASF a respins în şedinţa din 4 august comisioanele de distribuţie de 2% din distribuţiile care se fac până la 31 octombrie 2015 şi de 1% pentru cele făcute după 1 noiembrie 2015.
Aceste comisioane s-ar fi aplicat distribuţiilor totale, cu excepţia dividendelor (inclusiv răscumpărări de acţiuni proprii şi returnări de capital social). Doar în primele şapte luni din acest an, fondul a făcut distribuţii de numerar şi răscumpărări de 875 milioane de lei către acţionari, sumă care ar fi adus un bonus suplimentar de 18 milioane de lei pentru Templeton dacă ar fi fost în vigoare comisionul de 2%.
Analiştii se aşteaptă ca lichidităţile din conturile fondului, obţinute în principal din vânzarea acţiunilor Romgaz şi cele Transelectrica în această vară, să fie folosite pentru o nouă ofertă de răscumpărare.
Mai mult, la cele 1,2 miliarde de lei aflate la finalul lunii august în conturile fondului s-ar putea adăuga şi alţi bani proveniţi din vânzarea de alte active din portofoliul FP. La începutul acestui an, Franklin Templeton a încercat să vândă un pachet de acţiuni la Petrom şi acţiuni la Conpet. Analiştii se aşteaptă ca aceste oferte de acţiuni să fie reluate în această toamnă.
Fondul a încheiat primele opt luni din an cu un profit de 1,009 miliarde de lei (229 mil.euro), cu 6 milioane de lei sub rezultatul raportat la finalul primelor şapte luni. Activele fondului au crescut cu 1% în august până la 14,94 miliarde de lei (3,3 mld.euro).
Acţiunile FP au crescut cu 3% în acest an până la un preţ de 0,88 lei, referinţă la care discountul de tranzacţionare faţă de activul net este de circa 30%. Discount-ul de tranzacţionare trebuie să scadă la 15%, potrivit noului contract de administrare a cărui soartă se decide pe 23 septembrie.
Mai exact, discountul dintre preţul de închidere al acţiunilor în fiecare zi de tranzacţionare şi cea mai recent publicată Valoare Unitară a Activelor Nete (VUAN) trebuie să fie egal cu sau mai mic de 15% în cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare din perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Valoarea unitară a activelor nete ajustată la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât cea de la data de 30 septembrie 2013. Fondul avea un activ net unitar de 1,16 lei la 30 septembrie 2013, faţă de 1,25 lei la 30 iunie 2014.