Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a mărit de la 2,5% la 3% pachetul pe care îl vinde din Petrom şi a anunţat şi preţul: 0,33 lei pe acţiune, cu 5,4% sub cel la care a închis Petrom şedinţa de miercuri seară. Tranzacţie de 561 mil. lei, iar decontarea cel mai probabil pe final de săptămână

Fondul Proprietatea a mărit de la 2,5% la 3% pachetul pe...

Autor: Liviu Popescu

16.09.2020, 21:54 678

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat miercuri seară la bursa de la Bucureşti că a stabilit preţul de vânzare a 1,7 miliarde de acţiuni din OMV Petrom (SNP) la 0,33 lei pe acţiune, ceea ce ridică valoarea tranzacţiei la 561 milioane de lei.

Astfel, pe lângă preţul anunţat miercuri seară, FP a mai venit cu o noutate: a majorat numărul de acţiuni anunţat iniţial a fi vândute, de 1,4 miliarde unităţi (cât era în anunţul precedent, adică 2,47% din Petrom) la 1,7 miliarde de acţiuni (adică 3% din capitalul social al celei mai mari companii listate – cel mai probabil deja vândute având în vedere faptul că preţul a fost făcut public).

Unele surse din piaţă arată că decontarea se va realiza joi. De altfel şi FP arată că “sub rezerva decontării cu succes a tranzacţiei, participaţia rămasă a Fondului în Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia”.

Spre comparaţie, SNP a închis miercuri seară la 0,349 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că FP a închis o ofertă de plasament privat accelerat la un preţ în scădere cu 5,4% faţă de cel de închidere. Decontarea se va face cel mai probabil joi.

Astfel Fondul Proprietatea şi-a diminuat deţinerea pe care o are la Petrom de la 9,99% la 6,99%, potrivit datelor Fondului. Chiar şi în acest context, investiţia la Petrom rămâne cel mai valoros plasament listat al Fondului.

“Citigroup Global Markets Limited şi WOOD & Company Financial Services, A.S. au acţionat în calitate de Joint Bookrunners ai Tranzacţiei”, se arată în raportul FP.

Acesta este cea mai mare tranzacţie încheiată în acest an între două companii listate de la Bursa de la Bucureşti şi este prima vânzare a Fondului Proprietatea la Petrom din 2017 încoace.

La finele lunii septembrie din 2017 Fondul Proprietatea a vândut 1,45 miliarde de acţiuni SNP printr-o ofertă de plasament privat accelerat la un preţ de 0,275 lei pe acţiune, sub cel de tranzacţionare din piaţă. Tranzacţia s-a ridicat la aproape 400 mil. lei.

În octombrie 2016 Fondul a vândut 6,4% din OMV Petrom pentru 643 milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO