Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea răscumpără acţiuni de 10 milioane de lei pe zi

Fondul Proprietatea răscumpără acţiuni de 10 milioane...

Autor: Andrei Chirileasa

09.12.2013, 20:00 762

Fondul Proprietatea (FP) a făcut răscumpărări în medie de 11,7 milioane de acţiuni proprii pe zi pentru care a plătit 9,8 milioane de lei, potrivit raportărilor emise de fond pentru ultimele două săptămâni.

La finalul lunii noiembrie, fondul a reluat programul de răscumpărări, iar în primele zece şedinţe a răscumpărat acţiuni proprii în valoare totatlă de aproape 100 de milioane de lei (22,4 mil. euro). Numărul total de acţiuni răscumpărate în ultimele două săptămâni este de peste 110 de milioane, adică 0,7% din capitalul fondului sau 18% din numărul de acţiuni cumpărate de fond în oferta de cumpărare de 600 mil. lei derulată până la jumătatea lunii noiembrie.

Media răscumpărărilor pe ultimele zece şedinţe arată că fondul a cumpărat 11,7 milioane de acţiuni pe care a plătit o sumă de 9,8 milioane de lei.

Preţul acţiunilor FP  a crescut cu 3,7% în ultimele două săptămâni de la 0,81 lei/titlu până la 0,84 lei/titlu în şedinţa de ieri, 9 decembrie. Ieri, acţiunile FP au scăzut cu 2% faţă de cotaţia de vineri, 6 decembrie,în contextul unor tranzacţii de tip "deal" în care investitorii au transferat acţiuni FP în valoare de 12,7 milioane de lei.

În acest an, fondul a fost principalul cumpărător de acţiuni FP în acest an, ajungând să deţină 8,63% din capitalul propriu, în con¬diţiile în care anul trecut fondurile străine de investiţii au fost cele mai active la cumpărare. În primele 11 luni din acest an, fondul însuşi a cumpărat circa 6,9% din acţiunile proprii ajungând la o deţinere de 8,63% din capitalul social subscris. Achiziţiile de acţiuni proprii au avut loc în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărare şi al ofertei publice de cumpărare prin care fondul a atras de pe piaţă 600 milioane de acţiuni sau peste 4% din capitalul propriu. Participaţia de 8,6% pe care FP o deţine din capitalul propriu va fi redusă din capitalul social.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO