Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea „sacrifică“ Romgaz pentru a face rost repede de cash

Fondul Proprietatea „sacrifică“ Romgaz pentru a face...

Autor: Radu Bostan

20.10.2015, 00:07 3209
Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) a decis să vândă până la 3,78% din acţiunile Romgaz (SNG), prin plasament privat accelerat adresat investitorilor calificaţi, urmărind să obţină lichidităţi pentru a-şi susţine programul de răscumpărări.

Anunţul Fondului a venit ieri seară, înainte de închiderea bursei. Participaţia maximă scoasă la vânzare valora 100 milioane de euro (444 de milioane de lei) la preţul din piaţă al titlurilor Romgaz, însă este probabil că Fondul a vândut cu discount. Intermediarii tranzacţiei sunt banca Goldman Sachs International, brokerii cehi Wood & Company Financial Services şi BCR.

În urma tranzacţiei, participaţia Fondului Proprietatea la capitalul producătorului de gaze naturale va scădea la 6,22%, acest pachet urmând a fi blocat de la tranzacţio­nare timp de şase luni.

Vânzarea unor acţiuni lichide din portofoliul FP era aşteptată de piaţă, deoarece Fondul are nevoie de aproape un miliard de lei pentru răscumpărările acţiunilor proprii.

Opţiunile de vânzare erau fie Romgaz, fie OMV Petrom (SNP), însă administratorul Fondului a declarat anterior că momentul nu este propice pentru a lichida titlurile producătorului de ţiţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO