Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea se apreciază puternic la debutul şedinţei de miercuri la Bursa de la Bucureşti pe fondul unui nou program de răscumpărare

Fondul Proprietatea se apreciază puternic la debutul...

Autor: Liviu Popescu

30.03.2022, 10:25 787

Cu 6% se apreciază acţiunile Fondului Proprietatea (FP) la debutul şedinţei de tranzacţionare de miercuri, de la un preţ de 2,055 lei la unul de 2,17 lei pe unitate, reacţia pozitivă a investitorilor venind în contextul unui nou program de răscumpărări de acţiuni, dar probabil şi ca intrării în linie dreaptă cu listarea Hidroelectrica. Spre comparaţie indicele BET creşte cu 1,7%, arată datele BVB.

Potrivit datelor agregate de ZF, tranzacţiile din primele 20 de minute cu acţiuni FP se ridică la 1,5 mil. lei, fiind cele mai tranzacţionate de până acum la bursă. Capitalizare Fondului urcă la aproape 14 mld. lei. Spre comparaţie ieri acţiunile FP au urcat cu 4,5% pe tranzacţii de 5,5 mil. lei.

Marţi seară Fondul a anunţat la Bursa de la Bucureşti un program de răscumpărare de 325 milioane de acţiuni prin intermediul Swiss Capital şi Auerbach Grayson.

Oferta este legată de programul de răscumpărare aprobat prin hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor FP nr. 5/15 decembrie 2021 şi a fost depusă marţi la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).  Fondul intenţionează să răscumpere până la 325 de milioane de acţiuni, atât sub formă de acţiuni, cât şi de certificate globale de depozit (GDR-uri).

„Administratorul doreşte de asemenea să aducă la cunoştinţa acţionarilor şi investitorilor că a numit Swiss Capital S.A. împreună cu Auerbach Grayson în calitate de agenţi şi Swiss Capital S.A. în calitate de intermediar pentru achiziţia de acţiuni în baza mandatului privind răscumpărarea de acţiuni în legătură cu oferta şi intenţionează sa numească The Bank of New York Mellon în calitate de tender agent în legătură cu achiziţia de GDR-uri”, reiese din document.

Fondul Proprietatea, care are expunere pe companii de importanţă strategică pentru economia românească, încă nu a anunţat preţul, însă la 2,055 lei per unitate, pachetul s-ar ridica la circa 667,8 milioane de lei, echivalentul a 135 de milioane de euro.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO