Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea şi SIF-urile trebuie să devină transparente şi să publice salariile oferite managementului

Fondul Proprietatea şi SIF-urile trebuie să devină...

Autor: Roxana Pricop

30.03.2015, 00:05 998

Fondul Proprietatea (FP) şi cele cinci SIF-uri vor fi reclasificate drept fonduri de investiţii alternative la fel ca temutele fonduri de hedging, reclasificare care va aduce reguli mai stricte pentru investiţiile în companii nelistate şi mai multă transparenţă cu remuneraţiile pe care le încasează conducătorii şi directorii de investiţii care le administrează.

Proiectul de lege privind admi­nistratorii de fonduri de investiţii alternative, care transpune în legislaţia locală prevederile Directivei Euro­pene DAFIA, a fost aprobat pe 25 martie de Camera Deputaţilor şi trimis spre promulgare la preşedinte.

România este printre ultimele ţări care transpun în legislaţia naţională directiva europeană a administra­torilor de fonduri de investiţii alter­native – DAFIA, în condiţiile în care termenul limită iniţial era luna iulie 2013. Această directivă a fost adoptată de Comisia Europeană drept reacţie la criza financiară şi la comportamentul fondurilor de hed­ging, vehicule de investiţii considerate vinovate pentru criză şi care nu sunt încă înregistrate cu domiciliul în România.

Actul normativ stabileşte că toţi administratorii locali de fonduri închise de investiţii care dispun de active mai mari de 100 milioane de euro, inclusiv cu efectul de levier, sau de active mai mari de 500 milioane de euro, fără efectul de levier, trebuie să se înregistreze la Autoritatea de Su­pra­veghere Financiară ca adminis­tratori de fonduri de investiţii alter­native şi să respecte dispuneri mai stricte privind adecvarea capitalurilor proprii, transparenţa, raportarea, de­po­zitarul şi remuneraţiile conducă­torilor.

Fondul Proprietatea, cu active de 2,8 miliarde de euro administrate de sucursala locală a companiei britanice Franklin Templeton Investments, alături de cele cinci SIF-uri, fiecare cu active în gestiune de circa 300 milioane de euro, sunt fondurile închise de investiţii care odată cu intrarea în vigoare a acestei legi va trebui să se reînregistreze la ASF. Din cele cinci SIF-uri, doar SIF Muntenia, cu active de 238 mil. euro, este gestionată de o societate de administrare - SAI Mun­tenia Invest -, restul se auto­admi­nistrează.

Schimbarea categoriei de înregistrare din fonduri închise în fonduri de investiţii alternative nu va produce mari schimbări la nivelul FP şi al SIF-urilor pentru că acestea sunt în prezent obligate să raporteze lunar la ASF investiţiile pe care le fac, au depozitar şi calculează lunar o valoare unitară a activului net.

Principalele schimbări vor fi aduse de legea administratorilor de fonduri de investiţii alternative.

Mai exact, proiectul de lege trimis la promulgare prevede că raportul financiar anual trebuie să conţină, printre altele, cuantumul total al remuneraţiilor pentru exerciţiul financiar, defalcat în remuneraţii fixe şi remuneraţii variabile, plătite de administratorul de fond personalului său şi numărul beneficiarilor, precum şi, atunci când este cazul, comisioanele de performanţă plătite de fond. De asemenea, raportul anual trebuie să informeze investitorii şi cu privire la cuantumul agregat al remuneraţiei, defalcat pentru persoanele aflate în funcţii de conducere şi pentru membrii personalului administratorul ale căror acţiuni au un impact semnificativ asupra profilului de risc al fondului. În prezent, rapoartele anuale nu conţin informaţii detaliate cu privire la remuneraţia directorilor.

Un procent semnificativ, de cel puţin 50% din orice remuneraţie variabilă încasată de conducători şi de personalul cu impact asupra investiţiilor fondului, va consta în titluri de participare ale fondului ori în drepturi de proprietate echivalente ori în instrumente legate de acţiuni ori în instrumente echivalente, altele decât numerarul. Un procentaj substanţial, de cel puţin 40% din componenta variabilă a remuneraţiei conducătorilor, nu se plăteşte „pe loc“ ci se amână pe o perioadă de trei până la cinci ani.

Proiectul de lege, în linie cu directiva europeană, mai stabileşte că atunci când fondul dobândeşte controlul asupra unei societăţi nelistate nu are voie timp de 24 de luni să deruleze operaţiuni de reducere de capital sau răscumpărări de acţiuni la societatea în cauză.

O altă cerinţă face referire la cerinţele de capital. Atunci când valoarea portofoliilor administrate depăşeşte echivalentul în lei a 250 mil. euro, administratorul trebuie să-şi suplimenteze fondurile proprii cu o cotă de 0,02 % din suma cu care valoarea portofoliilor administrate de acesta depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 250 mil. euro. Totalul dintre valoarea capitalului iniţial şi valoarea sumei suplimentare a fondurilor proprii reprezintă echivalentul în lei a cel mult 10 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO