Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea, SIF Banat-Crişana şi Zentiva scad puternic pe bursă după trecerea datei de dividend

Fondul Proprietatea, SIF Banat-Crişana şi Zentiva scad puternic pe bursă după trecerea datei de dividend

Autor: Andrei Chirileasa

12.05.2011, 11:09 1483

Titlurile Fondului Proprietatea(FP) au pierdut 6,4% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare,atingând un nou minim de la listarea pe Bursă, de 0,501lei.

Scăderea a fost determinată detrecerea datei până la care deţinătorii de acţiuni FP beneficiau dedividende. Astăzi este prima zi în care acţiunile FP nu mai poartădividend (data ex-dividend). Valoarea dividendului brut la FP estede 0,0314 lei/acţiune, iar acţiunile s-au corectat pe Bursă cu0,034 lei.

Şi acţiunile SIF Banat-Crişana(SIF1) au scăzut cu 9,3% în deschidere tot ca urmare a treceriidatei de dividend. Valoarea dividendului brut la SIF1 este de 0,103lei/acţiune, însă acţiunile au pierdut 0,116 lei peBursă.

Trecerea datei de dividend adeterminat corecţii şi pentru titlurile SIF Oltenia (SIF5), care aupierdut % (0,06 lei), în condiţiile în care dividendul brut la SIF5este de 0,075 lei.

Corecţiile celor trei acţiuni audeterminat o scădere de 4,15% pentru indicele BET-FI.

Alte patru acţiuni au înregistratastăzi corecţii tehnice ca urmare a trecerii datei de dividend. Ceamai puternică scădere au suferit-o titlurile producătorului demedicamente Zentiva (SCD), care au pierdut 15% (0,224 lei), încondiţiile în care dividendul brut este de aproape 0,3 lei. Astfel,este probabil ca acţiunile Zentiva să se corecteze şi în şedinţa demâine.

Acţiunile Rompetrol Well Services(PTR) au pierdut 3,3%, astăzi fiind data ex-dividend.

Singura excepţie esteTranselectrica (TEL), ale cărei acţiuni au crescut cu 1%, deşititlurile nu mai oferă dividende începând de astăzi. Valoareadividendului la Transelectrica este însă neglijabilă, reprezentândmai puţin de 1% din preţul acţiunii.

Conpet Ploieşti (COTE), în schimb,oferea până ieri un dividend semnificativ (de circa 10% din preţulacţiunii. Până la ora 11:00, acţiunile Conpet nu setranzacţionaseră însă deloc pe piaţa RASDAQ.

Astăzi este ultima zi cândinvestitorii mai pot cumpăra acţiuni pentru a beneficia dedividende la SIF Muntenia (SIF4). Dividendul brut este de 0,081lei, în timp ce preţul acţiunii este de 0,835 lei, astfel că estede aşteptat ca mâine titlurile SIF4 să scadă puternic (dataex-dividend).


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO