Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea solicită respingerea proiectului care prevede interzicerea vânzării acţiunilor statului. „Va pune în pericol recuperarea economică a României”

Fondul Proprietatea solicită respingerea proiectului...

Autor: Cristina Bellu

11.06.2020, 00:04 238

Proiectul de lege care prevede interzicerea pentru o perioadă de doi ani a vânzării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate, poate afecta recuperarea economică a României, împiedicând dezvoltarea pieţei de capital şi descurajând potenţiale investiţii, transmit reprezentanţii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, care solicită Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, să analizeze potenţialele efecte negative ale proiectului şi să îl respingă. Deşi proiectul de lege pretinde să protejeze interesele economice ale României în perioadele dificile, este de aşteptat să producă exact efectul opus din cauza caracterului său excesiv. Printre altele, riscă să îngheţe procedurile curente de listare a companiilor de stat, precum Hidroelectrica, la Bursa de Valori Bucureşti, a căror finalizare va contribui semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital din România, îmbunătăţirea implementării principiilor guvernanţei corporative şi posibila promovare a pieţei locale la statutul de piaţă emergentă, menţionează un document al fondului american de investiţii.

„Piaţa de capital este o componentă cheie în orice economie şi are astfel potenţialul de a accelera considerabil redresarea ţării, pe măsură ce pandemia regresează. Este incorectă încercarea introducerii unor astfel de obstacole, care riscă să împiedice potenţialul economic al ţării. Pe scurt, obstrucţionarea pieţei de capital înseamnă obstrucţionarea economiei“, spune Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea. El apreciază că listările joacă, de asemenea, un rol esenţial în potenţiala promovare a României la statutul de piaţă emergentă, care riscă să fie amânată pe termen nedeterminat, ceea ce înseamnă că România îşi sabotează propriul obiectiv.

„Dacă va fi aprobat, proiectul de lege ar trimite un semnal extrem de negativ în privinţa lipsei eforturilor de a amplifica potenţialul de redresare economică şi a sprijinului politic pentru dezvoltarea pieţei de capital din România. Încă o dată, va fi ca şi cum te-ai împiedica chiar înainte de linia de finish.“ În opinia reprezentanţilor Franklin Templeton, printre alte potenţiale efecte negative ale proiectului de lege se regăsesc „izolarea” internaţională a României, cu consecinţe adverse în întreaga economie; românii şi investitorii internaţionali vor căuta oportunităţi de investiţii în ţările cu pieţe de capital mai primitoare; riscul de ţară al României s-ar înrăutăţi, ceea ce ar creşte costurile de finanţare pentru Ministerul Finanţelor Publice; fondurile de pensii din România ar fi obligate să investească în acţiuni în străinătate, în căutarea unei diversităţi mai mari şi a unor rentabilităţi promiţătoare, din cauza lipsei de noi emitenţi la bursa locală, iar bugetul de stat, precum şi investiţiile mari în energie şi infrastructură ar pierde o sursă cheie de finanţare.

„Mai mult, proiectul de lege a fost propus fără o evaluare corespunzătoare a impactului şi a riscurilor implicite. Ar fi extrem de îngrijorător şi dezamăgitor să vedem repetarea greşelilor din trecut, când au fost introduse modificări legislative majore fără analize de impact, producând nu numai daune de ordin economic semnificative, ci afectând şi imaginea României ca destinaţie atractivă de investiţii", concluzionează reprezentanţii administratorului Fondului Proprietatea. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO