Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea: Sperăm ca următorul Guvern să aducă Hidroelectrica pe piaţa de capital în 2021 şi astfel să consolideze şansele României de a fi promovată la statutul de Piaţă Emergentă în indicele MSCI

Fondul Proprietatea: Sperăm ca următorul Guvern să...

Autor: Roxana Rosu

29.09.2020, 15:03 674

Acţiunile Fondului Proprietatea au generat un randament de 283% de la momentul listării la BVB, în ianuarie 2011, până la finele lunii august, iar randamentul total al distribuţiilor Fondului în ultimii 10 ani a gravitat în jurul procentului de 10%, se arată într-un comunicat al Fondului.

„Suntem mândri de progresul imens al Fondului sub îndrumarea Franklin Templeton ca manager de fond, cu angajamentul său de a crea valoare pentru acţionarii FP. Pe parcursul ultimilor 10 ani, echipa Franklin Templeton dedicată activităţilor FP a dat dovadă de forţă morală şi rezilienţă ridicate pentru a livra rezultate deosebite, în condiţii foarte dificile uneori. În centrul acestui progres s-a aflat performanţa companiilor din portofoliu, care au beneficiat enorm de pe urma eforturilor noastre de a susţine implementarea guvernanţei corporative pentru a le debloca potenţialul complet”, a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de portfoliu al Fondului Proprietatea.

Potrivit datelor publicate de FP, randamentul total în ultimele 12 luni a atins 14%, iar performanţa cumulată a valorii activului net (VAN) a crescut la 31,23% în 2019 şi la un total de 128,70% de la finalul anului 2010, până la 31 august 2020.

Fondul a acordat dividende şi returnări de capital de peste 6,7 miliarde lei în ultimii 10 ani.

În ceea ce priveşte strategia de viitor, conducerea FP speră ca următorul Guvern să aducă Hidroelectrica pe piaţa de capital în 2021 şi astfel să consolideze şansele României de a fi promovată la statutul de Piaţă Emergentă în indicele MSCI (Morgan Stanley Capital International). 

MSCI are active de peste 3.1 trilioane de dolari în active. În indicele Emerging Markets, conceput pentru a măsura performanţa pieţei de capital în pieţele emergente, sunt incluşi indici din  23 de economii emergente, printre care Brazilia, Chile, Columbia, Cehia, Ungaria, Grecia, India, Polonia.

BVB a fost promovată recent la statutul de piaţă emergentă secundară de către FTSE Russell - unul dintre cei mai importanţi furnizori globali de indici, de la piaţă de frontieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO